Explozie chiar la granița cu România! Aceasta a avut loc miercuri, 20 septembrie, între Sulina și Canalul Bîstroe. Totodată, s-a produs la aproximativ 25 de mile în larg, la o navă sub pavilion Togo.

Autoritățile române au evacuat marinarii de pe navă și urmează să îi aducă în Sulina pentru îngrijiri medicale. Potrivit informațiilor apărute recent în presă, mesajul de urgență „MAYDAY” a fost transmis miercuri, la ora 06:50, în CH 16 VHF, de către o nava comercială.

Explozie chiar la granița cu România!

Aceasta a informat Garda de Coastă că a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanșat o operațiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia. La acțiunea de salvare a participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă și o nava specializată SAR din cadrul ARSVOM.

Din primele informații, explozia a avut loc în sala motoarelor, la o navă de marfă sub pavilion Togo. Marinarii prezenți pe navă le-au spus autorităților române că cel mai probabil a fost lovită o mină. Mai apoi, aceasta ar fi explodat.

„La ora 06.50, urmare a unui mesaj de urgenţă “MAYDAY” transmis ide către o nava comercială prin care informează ca a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanşat o operaţiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia. La acţiunea de salvare au participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă şi o navă specializată SAR din cadrul ARSVOM. Toţi membrii de echipaj au fost aduşi în siguranţă în portul Sulina, la bordul navei ARSVOM”, au transmis reprezentanţii Gărzii de Coastă.

Toți membrii de echipaj au fost aduși în siguranță în portul Sulina

Toți membrii de echipaj au fost aduși în siguranță în portul Sulina, la bordul navei ARSVOM. Explozia s-a produs la aproximativ 25 de mile în larg, între Sulina și Canalul Bîrstroe.

Până la momentul redactării acestui articol, autoritățile nu au confirmat dacă nava sub pavilion Togo a lovit o mină marină în timp ce naviga în larg. Cercetările sunt desfășurate de către Autoritatea Navala Română.

Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) a transmis la rândul său un mesaj.

„În cursul zilei de 20.09.2023, în jurul orei 06:50, Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a fost solicitată să intervină pentru evacuarea și preluarea  echipajului de la bordul navei Seama.

La ordinul VTS Sulina și prin solicitarea MRCC, nava SAR ARES din cadrul ARSVOM, s-a deplasat în direcția indicată, respectiv 7 mile Est de geamandura de aterizare, pentru salvarea echipajului.

La bordul navei tip general cargo- SEAMA, sub pavilion Togo, echipajul format 12 persoane, a necesitat evacuare de la bord. Preluarea echipajului s-a efectuat în intervalul 07:20- 07:30 și au fost predați în siguranță către echipajul de ambulanță din Portul Sulina, la ora 08:25.

Mulțumim echipajului Sar Ares din cadrul ARSVOM, Velichea Florentin- ofițer punte, Cojocaru Ionuț- ofițer punte, Anton Viorel- ofițer mecanic și Odorheiu Daniel- timonier!”, a transmis ARSVOM într-o postare realizată pe Facebook.