„Levada-Țentr” a publicat un sondaj referitor la sprijinul social acordat cetățenilor de către stat și la disponibilitatea acestora de a protesta, în cazul în care acesta va fi insuficient. 12% dintre respondenți s-au pronunțat pentru acordarea de ajutor tuturor cetățenilor. Cu alte cuvinte, s-a dovedit că inițiativa lui Alexei Navalnîi are sprijinul public. Creșterea așteptării protestelor și a participării la acestea nu este foarte mare, comparativ cu lunile precedente. Cu toate acestea, „Levada-Țentr” a precizat că nu garantează corectitudinea comparației, din cauza modificării metodei de sondare. Acest lucru este un fel de aluzie la faptul că, în realitate, numărul celor nemulțumiți este mult mai mare.

Protestele sociale sunt foarte posibile, au declarat în luna mai 27% dintre respondenți. În luna februarie a.c. un asemenea răspuns a fost dat de 26% dintre respondenți – exact la fel ca acum un an în urmă. Totodată, 61% dintre respondenți nu cred în posibilitatea protestelor, iar la 12% le-a fost greu să-și formuleze opinia. În luna februarie acești indicatori arătau astfel: 70% considerau protestele puțin probabile, 4% nu știau ce să gândească. Rezultatul de acum un an părea și în acest caz aproximativ la fel.

Astfel, „Levada – Țentr”, care, reamintim, printr-o hotărâre a  Ministerului Justiției a fost declarat agent străin, a dat formal de înțeles că în societate nu se observă nicio radicalizare semnificativă a predispozițiilor. În același timp însă a fost făcută o precizare: sondajele anterioare au fost realizate prin metoda interviului personal, iar sondajul actual – cu ajutorul apelului telefonic. Așa că, se pare, nu ar fi foarte corect ca cifrele obținute să fie comparate direct. În traducere în limbajul obișnuit, acest lucru înseamnă mai degrabă o aluzie că, în realitate, creșterea numărului celor nemulțumiți este mult mai semnificativă. La urma urmei, este bine cunoscut faptul că, în sondajele telefonice, procentul de răspunsuri loiale puterii crește semnificativ, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Un indicator indirect al situației mai dificile în ceea ce privește protestele pare și notificarea sociologilor că 12% dintre respondenți au apreciat ei înșiși ca necesară distribuirea banilor cetățenilor, lucru pentru care Navalnîi pledează activ. Reamintim faptul că autoritățile au decis să nu recurgă la acest pas.