Proiectul este făcut în contextul în care purtarea măştilor în spaţii închise este obligatorie din cauza coronavirusului, iar în spaţii deschise este recomandată de autorităţi.

Mesajul transmis de Adriana Săftoiu

„Câteva precizări despre documentul Jandarmeriei care circulă pe net privind modificarea legii adunărilor publice. Si fac precizările în cunoștiință de cauză.

Acel document nu e un proiect de lege. E un punct de vedere al Jandarmeriei la o initiativă legislativă la care lucrăm câtiva deputați impreună cu mai multe ONG-uri.

Viziunile sunt destul de diferite, dar proiectul la care lucrăm e încă în lucru si „punctul de vedere” al Jandarmeriei e doar un punct de vedere. Proiectul pe care sperăm să il finalizăm in două săptămâni il vom pune in dezbatere publică înainte să îl depunem în Parlament.

Sunt multe puncte care despart cele două abordări, dar am considerat necesar să consultăm una dintre instituțiile importante atunci când vine vorba si de adunările publice. Legea noastră e despre dreptul cetățeanului de a protesta si obligația statului de a-i apăra acest drept”, a scris Adriana Săftoiu pe Facebook.

Interzicerea acoperirii feței

Măsura de interzicere a acoperirii feţei la proteste apare într-un document numit „Proiect FINAL 27 05 2020/ora 18.00 – După propunerile Grup Lucru din Jandarmeria Română. LEGE privind manifestările publice”.

În deschiderea proiectului respectiv, Jandarmeria Română recunoaşte dreptul constituţional al românilor de a-şi exprima liber convingerile:

„Art. 1 – Prezenta lege stabileşte modul de organizare şi desfăşurare a manifestărilor publice precum şi participarea la acestea, în scopul exercitării drepturilor cetăţenilor garantate prin Constituţia României.

Art. 2 – Persoanele îşi pot exprima liber opiniile politice, sociale sau de altă natură, individual sau colectiv, prin manifestări publice organizate şi/sau desfăşurate în condiţiile prezentei legi, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale celorlalte persoane”.

La „interdicţii” este trecută o măsură care este contradictorie cu noile reglementări adoptate pe timp de pandemie. Este vorba despre obligaţia oamenilor de a purta măşti de protecţie în locurile publice închise şi recomandarea specialiştilor de a le purta şi în cele deschise, acolo unde există mai adunări de persoane.

„Art. 6 – Pe timpul desfăşurării manifestărilor publice, sunt interzise: h) ascunderea feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea”.

Sursă foto INQUAM Octav Ganea