"Transformarea Eximbank într-o bancă pentru dezvoltare se intenţionează şi este prevăzută într-un proiect care a fost discutat şi cu reprezentanţii Comisiei Europene. Ne-au alocat nişte bani ca să se verifice cât din economia românească beneficiază deja de alte oferte comerciale şi cât va fi acoperit de o astfel de bancă de dezvoltare. Se va face un audit specializat. Au zis că ne dau bani pentru asistenţa tehnică şi nu vom mai suporta noi această analiză care este obligatorie", au precizat acestea. 

În luna ianuarie, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, declara că nu se ştie ce variantă va fi luată în calcul în privinţa băncii pentru dezvoltare, respectiv CEC Bank sau Eximbank. 

"Este în Programul de guvernare. Realizarea acestei bănci va fi făcută în trimestrul trei al anului 2017. Ea este o necesitate pentru că toţi partenerii, începând de la mediul privat, ne cer o bancă pentru IMM-uri, o bancă pentru dezvoltare. Comisia Europeană cere ca fiecare stat membru să aibă o astfel de bancă. Banca este necesară pentru a ne conecta la realitatea privind finanţările IMM-urilor, dar şi realitatea înconjurătoare pentru că, de exemplu, bulgarii au, din decembrie 2015, o astfel de bancă de dezvoltare. Cred că toate aceste lucruri ne obligă să avem o astfel de bancă de dezvoltare care, de altfel, se află în Programul de guvernare", spunea Jianu. 

Pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice există un proiect de lege din noiembrie 2015 prin care Eximbank ar putea deveni Bancă de Dezvoltare.

AGERPRES

Te-ar putea interesa și: