În urma rectificării bugetare din această lună, Serviciul Român de Informații va rămâne fără 113 mil. lei. Ministerul Cercetării și Inovării se plasează pe primul loc în topul tăierilor, cu o reducere de 122,1 mil. lei. Urmează Ministerul Energiei, care a pierdut din buget 47,7 mil. lei, și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, din bugetul căruia s-au tăiat 44,2 mil. lei.

Lista cu instituțiile din subordinea Guvernului României care vor pierde bani din buget continuă cu Ministerul Afacerilor Externe, cu un minus de 35,1 mil. lei, Serviciu de Protecție și Pază, care a rămas fără 22,7 mil. lei, Ministerul Turismului, minus 17,3 mil. lei, Serviciul de Informații Externe, care a rămas fără 16,5 mil. lei și Serviciul de Telecomunicații Speciale, cu minus 16,2 mil. lei.

Printre instituțiile care au suferit tăieri din buget se mai numără și Ministerul Mediului, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Tineretului și Sportului, Administrație Prezidențială și Serviciul de Informații Externe.

Instituțiile la care au fost făcute diminuări de bugete nu au suferit tăieri similare și la creditele de angajament, pentru a nu fi afectat procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene precum și a lucrărilor de investiții. Practic rectificarea bugetară se referă strict la creditele bugetare în bani lichizi.

„Au existat şi reduceri de bugete, dar doar acolo unde a fost un grad redus de utilizare a banilor alocaţi. Am considerat că e mai bine să luăm excedentul şi să îl repartizăm cu prioritate către sănătate şi investiţii“, a declarat săptămâna trecută premierul României Viorica Dăncilă.

Ea a anunțat că în urma rectificării bugetare, care se va realiza în a doua parte a acestei luni, sunt asigurate integral sumele necesare pentru plata pensiilor și salariilor până la finalul anului. Estimarea veniturilor pentru acest an a crescut cu aproape 6 mld. lei faţă de programarea iniţială, a declarat Dăncilă.