„Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, a fost declarația Vioricăi Dăncilă de la sfârșitul lunii noiembrie 2018, care a stârnit revolta a zeci de mii de români, printre care și părinți de copii care suferă de autism. Ulterior, premierul și-a cerut scuze că i-a catalogat în acest fel pe ei care „dezinformeză Europa” și a făcut o promisiune pe care deja a încălcat-o. „Ca prim-ministru, voi folosi toate pârghiile legale pentru a pune în practică, în cel mai scurt timp, măsuri active destinate rezolvării dificultăților pe care le întâmpină semenii noștri”, a subliniat Viorica Dăncilă, care a uitat foarte rapid ce declara în urmă cu câteva luni.

Gheorghe Sandu este primarul PSD al comunei Dragodana din județul Dâmbovița. Acesta a reușit să șocheze și să înspăimânte întreaga comunitate, când a tăiat banii persoanelor cu handicap GRAV fără niciun fel de acoperire legală sau justificare. A decis să pornească o luptă crudă cu oamenii, care și-așa fuseseră loviți crunt de soartă.

Vrea să intre în greva foamei! Mama, la un pas de colaps

Costel Cojocăreanu s-a născut cu un handicap grav. Încă din perioada lui Nicolae Ceaușescu, el a fost considerat un caz nerevizuibil. Picioarele lui sunt scurte și singura modalitate de a se deplasa dintr-un loc în altul au fost cârjele, iar cea care i-a fost alături toată viața a fost mama lui. Aceasta primea o pensie de însoțitor, așa cum era firesc. Un nimic, dar pentru ei conta. Nimeni, niciodată nu a avut îndrăzneala să taie din banii celor care se află deja în cea mai mare suferință.

Gheorghe Sandu a făcut-o. I-a trecut în șomaj pe toți cei care primeau pensie de însoțitor pentru persoanele cu handicap grav. ATENȚIE! Pensia pe care o primește Costel Cojocăreanu este de 500 de lei. Da! Ați citit bine, 500 de lei pe lună. Iar mama lui beneficia de încă aproximativ 1.000, bani pe care primarul a decis de la el putere, să-i taie.

Cazul lui Costel nu este singular. S.M. suferă de un handicap mintal sever, epilepsie și parapareză spastică. Nu se poate ridica din pat, nu poate vorbi, nu poate fi lăsată singură. Primarul i-a tăiat banii celei care avea grijă de ea. S.S. suferă de sindrom Little și parapareză spastică, adică un handicap grav. Aceeași poveste. Lista este lungă, iar oamenii sunt disperați.

Primarul PSD încalcă toate legile. A speriat Europa

Am decis să fac public doar numele lui Costel Cojocăreanu pentru că el s-a hotărât să intre în GREVA FOAMEI, după ce timp de un an și jumătate s-a luptat cu primarul și cu legea pentru a i se face dreptate. Judecătorii au fost de acord cu el, dar hotărârea nu este definitivă, așa că primarul continuă să facă ce vrea el cu banii pentru persoanele cu handicap. Și mai grav decât atât este că-i hărțuiește pe cei care-l înfruntă. Astfel s-a ajuns ca mama lui Costel să fie la un pas de infarct. Au apelat și la Avocatul Poporului, iar ei i-au dat dreptate, dar în afară de sfaturi nu au făcut mai nimic. În urmă intevenției Capital, instituția publică s-a pus în mișcare, cu întârziere ce-i drept, însă primarul continuă să spună că LEGEA este el.

Am apelat și la Ministerul Muncii să ne explice de ce oamenii cu handicap sunt terorizați de o autoritate locală a PSD. Nici lor nu le-a venit să creadă. Și pentru ei a fost un act lipsit de umanitate, așa că au transmis PUBLIC că primarul PSD ar trebui să intre urgent în legalitate. Doar că acesta duce o luptă pe care vrea să o câștige, iar ținta lui sunt persoanele cu handicap sever.

„Conform art. 40 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, primăriile au obligaţia să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum şi celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, precum și de a asigura și garanta plata indemnizației lunare echivalente.
Conform art. 44 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile administrației publice locale (primăriile) au obligația de a angaja și salariza asistentul personal al persoanei cu handicap grav precum și de a asigura şi garanta plata indemnizației lunare, în cazul în care persoana cu handicap grav sau reprezentantul ei legal a optat pentru aceasta.

Potrivit aceluiași act normativ, nerespectarea obligațiilor mai sus menționate, de către primăriile în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap grav, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 2.000 lei. Constatarea contravenției și aplicarea amenzilor contravenționale se face de către inspectorii sociali din cadrul agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială”, ne-au răspuns cei de la Ministerul Muncii.

A dat sume enorme din banii comunei pe steaguri

Dar primarul Gheorghe Sandu continuă să ÎNCALCE legea. Nu-i pasă. Pur și simplu a decis că banii alocați persoanelor cu handicap trebuie utilizați altfel. De exemplu, investiție în steaguri. Conform surselor Capital, acesta a alocat o sumă astronomică pentru achizițioanrea unor steaguri. În plus, ar fi angajat încă opt persoane la primărie, printre care și pe mama unei angajate foarte apropiată de el, ca bibliotecară. Doar că aceasta nu a fost văzută la muncă. Plus trei nepoți, spun oamenii. Pe scurt, este cam situația lui Liviu Dragnea cu angajările fictive.

Contactat de Capital, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea a spus că au fost alocați banii solicitați de primarul Ghoerghe Sandu și că este regretabil că acesta a ales să taie bugetul pentru persoanelor cu handicap, dar că el nu poate interveni pentru că nu are pârghii legale.

Europa oripilată de primarul PSD

Capital a luat legătura și cu câțiva reprezentanți ai unor ONG-uri internaționale, dar și cu eurodeputați din țări ca Germania sau Franța, care s-au arătat șocați de o asemenea atrocitate. În anii 1990, presa internațională scria despre modul în care România tratează copiii din orfelinate și bătrânii care nu mai au niciun sprijin. Hillary Clinton vorbea și ea despre ceva similar și arăta țara noastră cu degetul, în plină campanie electorală contra lui Donald Trump.

Suntem în 2019 și n-am progresat deloc. În România, în județul Dâmbovița, un primar PSD TAIE banii persoanelor lipsite de apărare, oamenii sunt DISPERAȚI, el îi amenință, îi sperie că are RELAȚII și că este protejat de SRI și nimeni nu face nimic. Toate aceste informații au fost adunate de la zeci, sute de persoane din comuna Dragodana.

Contactați de Capital, reprezentanții SRI au spus că nu au niciun angajat aflat în stare de incompatibilitate. Mai exact, Gheorghe Sandu nu are nicio legătură cu ei, iar faptul că se folosește de numele Serviciului de Informații este regretabil.

Interesant este că TOATĂ familia lui Gheorghe Sandu ocupă funcții publice… cele două surori, cei doi cumnați, soția, el toată viața lui…deși toți au fost certați grav cu școala.

Vlad Voiculescu a promis că ajută

Contactată de Capital, premierul Viorica Dăncilă a ales să nu comenteze ÎNCĂ, dar noi o așteptăm să acționeze, o dată ca prim ministru preocupat de semenii la care făcea referire și a doua oară ca președinte al PSD.

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, originar și el din județul Dâmbovița, unde a pus bazele MagiCamp a promis că se va implica și el în rezolvarea acestei probleme, despre care nu știa.

„Nemernicia PSD nu se vede doar la nivel mare, în schilodirea instituțiilor și a legilor. Nemernicia cea mai groaznică este cea la nivel mic, la nivelul primarilor de comună, acolo unde oamenii nu valorează pentru partid decât cu 3 săptămâni înainte de vot, când valoarea omului devine valoarea unui vot”, a declarat Vlad Voiculescu pentru Capital.