„Având în vedere Politicile agricole și de dezvoltare rurală, asumate prin Programul de guvernare 2017 – 2020, se va continua cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole“, au declarat pentru Capital reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

Guvernul Cioloş a dat în iunie anul trecut o ordonanţă de urgenţă care are ca scop cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole, cerinţă venită din partea mai multor fermieri.

Astfel, primăriile pot solicita finanţare pentru realizarea gratuită a cadastrului. Sumele aferente cadastrării proprietăţilor situate în extravilan vor fi achitate de ANCPI, însă primăriile care nu au imobile în extravilan, pot beneficia de realizarea gratuită a cadastrului şi pentru proprietăţile din intravilan. Bugetul alocat de agenţie anul trecut a fost de 90,7 mil. euro, ceea ce a însemnat o alocare de până 135.000 de lei pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. Anul acesta bugetul a fost crescut la 162,5 mil. euro, ceea ce înseamnă că fiecare primărie va putea accesa suma de 150.000 lei.

Guvernul trecut a motivat aprobarea ordonanţei de urgenţă prin importanţa pe care o are cadastrarea pentru fermieri în accesarea fondurilor europene pe exerciţiul financiar 2015-2020 şi în obţinerea subvenţiilor, care vor fi acordate doar pe baza identificării cadastrale a terenurilor.

„Din suprafața agricolă a României de 14.630.100 ha, până în prezent a fost cadastrată o suprafață de 2.715.848 ha, reprezentând un procent de 19%“, spun reprezentanţii Ministerului Dezvoltării.

Cum se procedează

ANCPI a lansat ghidul primarului pentru înscrierea imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, care descrie etapele pe care primăriile trebuie să le parcurgă pentru a obține finanțare. Conform ghidului, ANCPI va vira banii în conturile primăriilor după recepția lucrării şi deschiderea cărților funciare la finalizarea lucrărilor (intabularea imobilelor). Documentul poate fi consultat aici.

De asemenea, ANCPI va pune la dispoziția persoanelor fizice și juridice autorizate să execute lucrări de cadastru o aplicație informatică gratuită cu ajutorul căreia vor fi create documentele necesare pentru înscrierea imobilelor în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară.

Accelerarea cadastrării

Ordonanţa permite primăriilor care au derulat deja lucrări de cadastrare din fonduri proprii să poată primi cofinanţare din partea ANCPI ulterior finalizării înregistrării la nivel de sector cadastral şi nu doar după încheierea procesului pe întregul teritoriu administrativ. Guvernul se aşteaptă ca această măsură să accelereze ritmul de desfăşurare a lucrărilor de intabulare. Iniţiativa legislativă aparţine ANCPI, instituţie care coordonează Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), ce vizează înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023.

Demarat la finalul anului 2015, PNCCF a condus până acum la finalizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru circa 9,4 milioane de imobile (construcţii şi terenuri), echivalentul a peste 23% din cele 40 de milioane de imobile estimate la nivel naţional. La sfârşitul anului trecut erau în derulare lucrări de înregistrare în 1009 unităţi administrativ-teritoriale.

Valoarea totală a programului PNCCF este de 1,2 mld. euro, din care 900 mil. euro reprezintă fondurile ANCPI obţinute exclusiv din serviciile prestate, iar 312,7 mil. euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, care o să înceapă a fi atrase din acest an. ANCPI este la stadiul de finalizare a cererii de finanţare pe fonduri europene pentru cadastrarea a 793 de unităţi administrativ-teritoriale din mediul rural, care au o suprafaţă de circa 5,7 milioane de hectare. 

Harta lucrărilor de cadastru realizate până acum

Click pe hartă pentru mărire