Prezentăm mai jos, integral, dreptul la replică oferit de Loteria Română pe adresa redacției Capital, după apariția informațiilor în spațiul public:

În dată de 31 decembrie 2018 Loteria Română a organizat Tragerile Loto Speciale de Anul Nou pentru care a suplimentat fondul de câștiguri al categoriei I pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker și Loto 5/40, după cum urmează:  Loto 6/49: 500.000 de lei; Joker: 250.000 de lei; Loto 5/40: 50.000 de lei. Prețul/varianta în cazul fiecăruia din cele trei jocuri pentru care s-a suplimentat fondul de câștiguri al categoriei I a fost mai mare decât în cazul tragerilor obișnuite, din rațiuni comerciale, pentru a genera fonduri de câștiguri mai atractive și, implicit, premii mai atractive.

Loteria Română a promovat aceste trageri în agențiile proprii, prin transmiterea unui comunicat de presă, inclusiv către posturile de televiziune Antena 1 și Antena 3 (atât în dată de 24 decembrie 2018 cât și în dată de 28 decembrie 2018, preluat de majoritatea publicațiilor și agențiilor de știri) și postarea de informații relevante pe pagină proprie de facebook și pe site-ul www.loto.ro. Totodată, printr-o circulară internă transmisă în dată de 10 decembrie 2018, toate punctele de lucru județene au fost informate cu privire la modalitatea de organizare a Tragerilor Loto Speciale de Crăciun și de Anul Nou, fiind menționate toate informațiile relevante cu privire la aceste extrageri, inclusiv în ceea ce privește suplimentările fondului de câștiguri și prețul variantelor de joc. De asemenea, în agențiile loto au existat atât afișe cât și anunțuri privind Tragerile Loto Speciale de Anul Nou.

Loteria Română a organizat multiple trageri speciale în anul 2018, cu diverse ocazii, aceste trageri presupunând suplimentari ale fondului de câștiguri la categoria I precum și creșteri de preț/varianta de joc. În acest sens, facem referire la Tragerile Loto Speciale ale Crăciunului care au avut loc în dată de 23 decembrie și care au presupus suplimentarea fondului de câștiguri al categoriei I pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker și Loto 5/40, după cum urmează: Loto 6/49 – 100.000 de lei, Joker – 75.000 de lei și Loto 5/40 – 50.000 de lei. La aceste trageri s-au înregistrat 16.913 câștiguri în valoare totală de peste 1,3 milioane lei.

 

Menționăm faptul că, în conformitate cu Regulamentul de Organizare și Administrare a Jocurilor Loto, Loteria Română poate, din rațiuni comerciale, să decidă majorarea prețurilor și modalitatea de desfășurare a extragerilor, mai ales în cazul în care au loc suplimentari importante ale fondului de câștiguri. Totodată, precizăm faptul că prețul variantelor s-a reflectat și în fondurile de câștiguri ale fiecărui joc (care se constituie că procent din încasări – minim 40% din total încasări) și implicit în valoarea premiilor. Astfel, pentru Tragerile Loto Speciale de Anul Nou a fost în joc un fond total de câștiguri de peste 17,2 milioane lei (aproximativ 3,7 milioane euro) și s-au înregistrat peste 47.400 de câștiguri în valoare totală de peste 3,9 milioane lei, reporturile de peste 13 milioane lei rămânând în joc pentru extragerile care se vor organiza în dată de 06.01.2019 ce vor oferi noi șanse de câștig participanților.

În concluzie, prin organizarea acestor trageri jucătorii nu au fost sub nicio formă prejudiciați deoarece au beneficiat de premii mai mari că urmare a acumulării unor fonduri de câștiguri mai mari (minim 40% din totalul încasărilor s-au întors în premiile oferite jucătorilor). Astfel, la tragerile Speciale de Anul Nou s-au înregistrat 47.400 de câștiguri față de o tragere loto obișnuită care nu înregistrează mai mult de 20.000 de câștiguri, iar valoarea acestora a fost de aproximativ de trei ori mai mare decât în mod normal, respectiv 3,9 milioane lei. Evident, acest lucru s-a datorat pe de o parte suplimentărilor fondurilor de câștiguri iar pe de altă parte prețului variantei de joc.