EXCLUSIV: Lovitura supremă pentru Klaus Iohannis. Președintele nu se aștepta la asta. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP, în perioada 17-25 octombrie 2020, românii nu mai au aproape deloc încredere în instituția condusă de Iohannis.

Astfel, la întrebarea „Câtă încredere aveți în Președinția României”, 61,4% dintre cei chestionați au spus că puțină și foarte puțină și doar 37,7% au multă și foarte multă încredere.

 

Ludovic Orban primește și el o lovitură devastatoare.  Conform datelor din sondajul care a intrat în posesia Capital, Guvernul condus de liderul PNL stă extrem de prost la capitolul încredere. Astfel, la întrebarea „Câtă încredere aveţi în Guvernul României”, românii au oferit un răspuns tranșant: peste 66% dintre repondenți au spus că au încredere puțină și foarte puțină, în timp ce 32,7% multă și foarte multă.

 

Veștile proaste nu se opresc aici. O majoritate covârșitoare a decretat că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită (60,5%). Doar 34,3% sunt de părere că lucrurile sunt într-o direcție bună, în timp ce 5% nu știu sau nu au răspuns.

 

Biserica rămâne în continuare instituția în care românii au încredere. Conform sondajului de opinie, la întrebarea „Câtă încredere aveți în Biserică”, cei chestionați au răspuns că multă și foarte multă (un procent de 58,5%) și 40,3% puțină și foarte puțină.

 

 

Un capitol aparte a fost dedicat alegerilor. La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, și ar participa urmatoarele partide/ alianțe politice, dvs. cu candidații cărui partid/ alianțe ați vota?”, repondenții (care și-au exprimat o opțiune de vot) au indicat că ar pune ștampila pe PNL – 34,5%. Cu PSD ar vota aproape 30% dintre cei chestionați, în timp ce cu USR-PLUS- 15,8%. Partidul lui Băsescu ar obține 5,6%, urmat de cel al lui Victor Ponta cu 5,5% și UDMR cu puțin sub 5%.

 

Sondajul a fost realizat la comanda unui partid politic. Volum eșantion: 1500 chestionare, eroare maximă tolerată ± 2.6%, interval de încredere 95%. Metoda de colectare a datelor: interviuri față-în-față.