Trebuie spus că administratorii fondurilor de pensii iau două comisioane din banii de pensie ai românilor: comisionul de administrare, aplicat la valoarea activului, plus comisionul aplicat la contribuția brută a participanților. După ce tragem linie, fondurile încasează comisioanele, în timp ce românii rămân cu bani mai puțin la pensii. Capital vă prezintă, în exclusivitate, situația comisioanelor încasate de administratorii fondurilor de pensii private timp de 12 ani.

Avem mai puțini bani în conturile de pensie, în timp ce administratorii au încasat comisioane de câteva ori peste un fond normal de investiții. Ca procent, comisioanele se apropie de rata de rentabilitate.

Comisioane totale de 3,2 miliarde de lei 

Conform datelor furnizate de ASF pentru Capital, în perioada 2010-2021, administratorii celor șapte fonduri de pensii de pilon II au încasat comisioane totale de 3,2 miliarde de lei. Din comisionul de administrare, aplicat la valoarea activului, s-au reținut comisioane de aproape 2,1 miliarde de lei, în timp ce comisionul aplicat la contribuția brută a participanților (formulă unică, ce nu mai poate fi întâlnită la niciun administrator pentru alte tipuri de fonduri) a adus în jur de 1,1 miliarde de lei.

În toată această perioadă, arată datele APAPR, administratorii au obținut un plus de sub 22 de miliarde de lei, din investițiile făcute cu banii celor aproape 8 milioane de participanți la sistem.

Altfel spus, ei au obținut comisioane totale de aproximativ 15% din câștigul net din investiții. Procentul este uriaș, incomparabil cu cele aplicate de un administrator normal de fond de investițisunt considerate mari) și amintește mai degrabă de comisioanele practicate de personajele din „Lupul de pe Wall-Street”.

În anul 2021, cei 7 (șapte) administratori au înregistrat venituri totale obținute din comisioane de administrare și din contribuții brute în valoare de 577.011.911 lei, dintre care 528.466.504 lei reprezentând venituri din comisioane de administrare și 48.545.407 lei, venituri din contribuții brute.

În perioada 2010 – 2021, administratorii fondurilor de pensii administrate privat – Pilonul II au înregistrat venituri din comisioane de administrare și venituri din contribuții brute în valoare totală de 3.205.547.932 lei.

Veniturile totale obținute din comisioane de administrare de către cei 7 administratori de fonduri de pensii administrate privat – Pilonul II în perioada 2010 – 2021 au fost în valoare de 2.084.418.279 lei.

Veniturile totale obținute din contribuții brute de către cei 7 administratori de fonduri de pensii administrate privat – Pilonul II în perioada 2010 – 2021 au fost în valoare de 1.121.129.653 lei.

Mai puțini bani la pensie

Raportat la activul net, comisioanele merg spre 4% din total, procent care, în actualele condiții, se apropie chiar de rata de rentabilitate, în forma în care ea este calculată de ASF, adică sub forma unei formule pentru ultimii cinci ani. Conform calculelor Capital bazate pe date de piață, rentabilitatea celor șapte fonduri a scăzut spre 4,5% în prima parte a acestui an, de la peste 6% în perioada similară a anului trecut.

Aceleași date relevă, de fapt, că de la începutul acestui an, valoarea conturilor românilor a scăzut, în medie, cu circa 7%, în unele cazuri scăderile fiind și de 8%. Altfel spus, un român care iese astăzi la pensie va încasa cu 8% mai puțin decât dacă ar fi ieșit la pensie anul trecut. În acest ritm și fără a schimbva structura de comisionare, tot câștigul obțniut până acum de fondurile de pensii se poate evapora în doar 2-3 ani, mai ales în actualele condiții cu volatilitate ridicată și stare de război la granițele României.

Președintele ASF, despre comisionul încasat de administratorii fondurilor de pensii private

Întrebat recent de Digi24 cum se explică faptul că, deși raportează randamente scăzute, administatorii acestor fonduri încasează comisioane mari de administrare a respectivelor fonduri, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a declarat că a inițiat deja procedura pentru modificarea legii care generează privilegii nemeritate administratorilor de fonduri de pensii private.

„Am inițiat procedura pentru modificarea unei legi care generează privilegii nemeritate administratorilor de fonduri de pensii private. Potrivit Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, administratorii fondurilor de pensii administrate privat percep de la cei care contribuie la respectivele fonduri de pensii un comision de administrare care este constituit din două surse, respectiv prin deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 0,5% și prin deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună. Trebuie să corectăm această inadvertență și în perioada următoare, voi propune de urgență un proiect de act normativ, prin care se urmărește îmbunătățirea cadrului de reglementare incident activității administratorilor de fonduri de pensii, precum și eliminarea comisionului perceput la contribuția participanților la aceste fonduri”, a declarat, pentru Digi 24, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.