Care este contextul

În temeiul O.G. nr.114/2018, persoanele fizice care realizează venituri din salarii si asimilate salariilor, de la angajatori care desfășoară activități în sectorul construcțiilor și se încadrează în conditile prevázute la art. 60 pct. 5 din Legea n.227/2015 privind Codul fiscal, cota contribuției de asigurări sociale se reduce cu 3,75 puncte procentuale, până la data de 31 decembrie 2028.

Ca urmare a acestei prevederi legale, incepând cu anul 2019, angajații din sectorul construcțiilor NU mai contribuie la fondurile de pensii obligatorii administrate privat.

În consecință, deși la prima vedere această măsură ar putea fi favorabilă pentru angajați din perspectiva veniturilor încasate în prezent, pe termen lung aceștia nu vor mai putea beneficia de pensii consistente plătite din Pilonul II de pensii.

Un document consultat exclusiv de Capital arată exact câți români sunt scutiți de la plata contribuțiilor la Pilonul II de pensii și, în consecință, vor beneficia de mai puțini bani în momentul în care vor ieși la pensie.

Câți români sunt vizați 

„În urma intersectării informațiilor gestionate de Casa Națională de Pensii Publice, respectiv datele aferente asiguraților din sistemul public de pensii și datele din evidența participanților la fondurile de pensii obligatorii administrate privat, a rezultat că în declaratiile D112 depuse de angajatori pentru perioada ianuarie 2019 – decembrie 2021 a fost raportat un număr de 750.260 de angajați în domeniul construcțiilor care se încadrează în conditille prevăzute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal care au și calitatea de participanți la Pilonul II de pensii și pentru care Casa Națională de Pensii Publice nu a calculat și virat contribuții la fondurile de pensii administrate privat pentru perioada sus-menționată,” se arată în documentul emis de ministerul Muncii.

„Prin aplicarea cotei de 3,75% asupra totalului veniturilor raportate în declarațiile D112 depuse de angajatori pentru perioada ianuarie 2019 – decembrie 2021, aferente angajaților în domeniul construcțiilor care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal care au ți calitatea de participant la Pilonul I, a rezultat un total de 1.923.484.244 lei,” se mai arată în documentul consultat de Capital.