În cadrul discuției, a fost analizat celebrul caz de actualitate Coldea-Dumbravă.

În cazul respectiv, acești reprezentanți ai SRI s-ar fi oferit să-i ajute pe oamenii de afaceri care întâmpină probleme cu legea, în schimbul unor sume de bani. Astfel, se vehiculează că cei trei și-ar fi folosit influența asupra unor magistrați pentru a-i scăpa pe respectivii inculpați în diverse dosare.

Cazul Florian Coldea. Bișniță, nu putere absolută

Ion Cristoiu a evidențiat în cadrul discuției faptul că așa presupusa putere a lui Florian Coldea este de fațadă. Întreg mecanismul care l-a pus sub acuzare are ca principal scop o simplă idee de a face bani sau mai exact „o bișniță”.

„Eu nu am nevoie de condamnare, am nevoie de explicare. Cea mai bună condamnare a unui regim este explicarea. Eu nu cred și când spun că nu cred arată prăpastia dintre cine a fost. Este vorba de șeful de 12 ani al unui serviciu, celui mai puternic serviciu secret din România.

În tot ce este acuzat acum, nu este bandit, este bișnițar. Nici un sergent major de informații nu face asta”, a spus Ion Cristoiu în cadrul podcast-ului difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”.

Un lucru care a stârnit o discuție importantă a făcut referire la viața de lux. Mai exact, traiul lui Florian Coldea și nevoia sa de a face bani, în ciuda poziției pe care o deținea.

„Una este un Florian Coldea, care trăiește cum trăim toți mici-burghezi și vrea să conducă politică, presă… adică toți cei pe care i-am cunoscut, adevărații oameni puternici, nu au avut nicio treabă cu banii.

Robespierre, trimitea oameni la ghilotină, a stăpânit Franța, dar ședea în cu chirie la o bătrână. Nicolae Ceaușescu mânca pâine cu roșii sau cu brânză. Eu nu înțeleg, dar înțeleg nevoia de putere, plăcerea”, a explicat Cristoiu.

Un simplu joc de putere

Ion Cristoiu a explicat că, în ciuda actualului proces, Florian Coldea nu va avea de îndurat.

Expertul a explicat că este vorba de un simplu joc, care în final îți poate aduce o satisfacție.

„Nu i se va întâmpla nimic lui Coldea. Florian Coldea, în primul rând este ofițer de informații, lucru foarte importante. A fost șeful Serviciului Român timp de 12 ani. A avut cea mai lungă ședere în fruntea unui Serviciu de Informații din istoria serviciilor secrete europene.

Presupun că, în momentul în care ești acolo, începi să capeți, ca și la Stalin, nevoia de putere, care s-a făcut din colaborarea acestui binom. Dar mult mai important, eu știu psihologia adevăraților ofițeri de informații.

La un moment dat, se numesc jocuri, o operațiune pe care o pui la cale, îți dă o satisfacție mai mare decât dacă mănânci caviar”, a povestit Cristoiu.

Întregul podcast de luni, 27 mai, poate fi vizionat pe canalul de Youtube Hai România.