În 2017 şi 2018 au fost incluse la finanţare un număr de 6.717 proiecte de investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a II-a, cu o valoare de aproximativ 28,840 miliarde lei. În cadrul PNDL etapa I, care include proiecte iniţiate înainte de decembrie 2016, au rămas în execuţie 2.554 proiecte de investiţii pentru care trebuie asigurate fonduri. Pentru acestea, ministerul are nevoie de 4,7 mld. lei.

Sumele alocate de minister etapei întâi a programului au fost consumate în proporţie de 74,51%, iar cele prevăzute pentru etapa a doua a PNDL au fost consumate în proporţie de 79,9%, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern prin care se cere suplimentarea bugetului.

Pe baza solicitărilor venite de la primării şi a estimărilor ministerului, până la sfârşitul anului 2018 sunt necesare 3,5 mld. lei pentru etapa întâi a PNDL şi 850 mil. lei pentru etapa a doua. „Din analiza ritmului de depunere  a solicitărilor de transfer (realizată în ultima săptămână a lunii septembrie 2018) şi a cuantumului acestora, se constată o creştere progresivă şi accelerată a cuantumului solicitărilor de transfer“, se arată în argumentaţia ministerului.

Bugetul ministerului dezvoltării este insuficient pentru a acoperi aceste sume, motiv pentru care s-a apelat la varianta scoaterii a 500 mil. lei din fondul de rezervă al guvernului. Chiar dacă se aprobă această cerere, banii primiţi nu ar fi suficienţi pentru acoperirea solicitărilor, ceea ce va conduce la blocarea anumitor proiecte.

În bugetul ministerului dezvoltării s-au aprobat credite de angajament în valoare de 30 mld. lei doar pentru etapa a doua a PNDL.