Opoziția de circumstanță la Guvernul Dăncilă pare mai puțin unită și mai puțin hotărâtă, pe măsură ce se apropie ziua de joi, când va fi votată moțiunea de cenzură înaintată de PNL. Această nehotărâre o simt și liderii PNL, partidul care și-a asumat gestul politic. Drept urmare, în ultima vreme, spun, pentru Capital, surse din mai multe zone politice liderii liberali se agită, ba chiar par ușor disperați.

Numărul de voturi pro moțiune  se oprește la 237, conform unor numătători de uz intern,  peste cele 233 minim necesare, dar în niciun caz suficiente pentru ca „moțiunea să treacă fără probleme”, așa cum anunță public liderii opoziției.

Ieri, de exemplu, Ludovic Orban, a făcut o scurtă vizită liderilor PMP din Parlament, acolo unde ar fi vrut să se asigure de sprijinul partidului construit în jurul fostului președinte Traian Băsescu. Surse de încredere spun că Orban s-ar fi afișat destul de emoționat la această întâlnire, unde s-a decis ca parlamentarii PMP să voteze la vedere, adică să arate către camere culoarea bilelor pe care le vor introduce în urne.  PMP rămâne, deci, fidel promisiunilor, se pare.

Vești mai proaste pentru opoziție vin, însă, dinspre UDMR, care ar fi decis să voteze la secret și în cadrul căruia ar fi deja mai mulți parlamentari dispuși să o sprijine pe Dăncilă.

Practic, dacă calculele interne ale opoziției, devoalate pentru Capital de mai multe surse, sunt exacte, totul se va decide la 3-4 voturi, adică orice va fi posibil, având în vedere că este  notorie înclinația majorității politicienilor spre trădare în schimbul diverselor avantaje.

Guvernul Dăncilă este supus, joi, celui mai important test politic prin care ab trecut până acum. Se votează o moțiune de cenzură inițiată de PNL.

Așa cum a mai arătat Capital, informația fiind între timp întărită și din alte surse, cel mai probabil, dacă trece moțiunea, executivul Dăncilă va fi înlocuit, până în primăvară cel puțin, cu un Guvern de tehnocrați, urmând ca doar ulterior să se constituie un cabinet politic.