Aproape că nu trece lună să nu aflăm că vreun mare investitor a fost foarte aproape să vină în România, dar, în ultimul moment a decis să bage sute de milioane de euro, la câțiva kilometri de granița țării, în Ungaria. Nume precum BMW, Mercedes sau Mitsubishi sunt doar printre cele mai populare, însă oamenii din zona de consultanță știu bine că ratăm astfel de oportunități sistematic. Și se întâmplă nu doar în domeniul auto, unde Ungaria deja ne depășește deși nu are nici o marcă proprie de automobile și nici istoricul României în domeniu, ci în aproape toate domeniile. De ce?

Pentru, în principal pentru că autoritățile noastre au preluat de la unguri doar conservatorismul iliberal al lui Viktor Orban, nu și spiritul de business al celor care conduc Ungaria. Mai simplu spus, dăm legi care să pună taxe pe multinaționale și bănci, dar nu știm cum să fim atractivi pentru innvestitori ba, mai mult, suntem atât de respingători încât unii regreată și că au încercat să vină aici.

Birocrația fără margini, lipsa infrastructurii și incapacitatea de negociere sunt principalele mari probleme care ne deosebesc de Ungaria. Corupție este și la ei iar populismul practic ei l-au reinventat. Și totuși, la ei nimeni nu se gândește să plece, ba chiar sunt zeci de companii care intră, în fiecare an, și care aduc investiții de miliarde și mii de locuri de muncă. Unele dintre aceste liocuri de muncă sunt ocupate chiar de români care locuiesc în apropierea graniței.

O posibilă explicație pentru eșecul clar al României în comparație cu Ungaria o dă, răspunzând unei întrebări Capital, Gabriel Popa, partener al Noerr România, unul dintre consultanții care încearcă să aducă la noi investitori din vestul Europei.

“Vă dau un exemplu. Am intrat în legătură cu o companie din Industria de îmbuteliere și ambalare de  alimente. Voiau să facă o fabrică și doreau să investească la ordinal zecilor de milioane de euro. Am identiicat terenuri, am făcut toate demersurile și eram în pargul negocierii condițiilor contractuale. România era clar în avantaj față de alte variante, dar, în principal pentru că nu exista nicio perspctivă cu privire la schema de ajutor de stat pentru investiții, totul a fost abandonat. Sunt acum în Ungaria, la câteva zeci de kilometri de România.  Dincolo de aceste dezavantaje de ordin birocratic, la noi nici măcar comunicarea nu funcționează. Nu poți avea  un orizont de timp estimative, un feed-back-ul profesionist. Ungaria asta are în plus:  profesionalism al agenților guvernamentali care participă la astfel de proceduri. Asta pe lângă avantajele de țară și amplasamentul, pe care le avem și noi. Ei au lucrări mari de infrastructură, de utilități. Întreaga comunicare nu suportă termen de comparație. Știu să își pună în valoarea atuurile de țară, iar infrastructura este un element crucial.”, a explicat Popa.