O femeie din Craiova, care a luat în 2007 un credit de nevoi personale în valoare de 10.000 de lei  a ajuns în Biroul de Credit pentru o datorie de 0,03 lei. Potrivit legii de funcţionare a Biroului de Credit, în baza de date pot fi înscrise doar persoanele care au datorii mai lungi de 30 de zile şi mai mari de 10 lei. Cu toate acestea, după cum a mai scris capital.ro, în România există situaţii în care anumiţi clienţi ajung, “din greşeală”, în Biroul de Credit. Recent trei bănci importante din România au fost amendate pentru că au înregistrat clienţi în baza de date a Biroului mai repede decât prevede legea. Când restanţa ajunge la 30 de zile băncile sunt obligate să îşi anunţe clientul şi să îi acorde o perioadă de 15 zile în care să achite datoria sau să conteste decizia.

Trei sferturi din sistemul bancar, amendat de Protecţia Consumatorului

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului nu a aplicat contravenţii pentru raportări eronate către Biroul de Credit însă a făcut-o pentru diverse alte motive. Astfel, un număr de 24 de bănci, din cele 41 prezente în România, au primit 480 de amenzi în valoare totală de 3,4 milioane de lei doar de la începutul acestui an, potrivit ANPC. Principalele motive ale sancţiunilor au fost omisiunile din contractele de credit sau depozit şi perceperea unor comisioane considerate ilegale.

Vezi ataşat scrisoarea prin care clientul este anunţat că va fi trimis în Biroul de Credit pentru o restanţă de 0,03 lei.