Informațiile privind situația financiară a companiei Astra Asigurări precum și documentul de la care acestea au pornit sunt doar ecouri ale preluări Axa Asigurări de către societatea cu capital românesc, susțin surse din piață. “ Tot scandalul privind dificultățile pe care le-ar avea Astra asigurări reprezintă o falsă problemă. Raportul la care se face referire este, defapt,  un act neoficial care nu tratează subiectul  Astra ci  viitoarea situație a companiei Axa, după preluare”, susțin surse din piață.

Detaliile tranzacției arată că Astra a făcut o afacere care ar stârni invidia oricui. Compania românească urmează să primească peste 20 de milioane de euro în contul viitoarelor pierderi pe care portofoliul lăsat în urmă de Axa le-ar putea genera. Majoritatea celor câteva zeci de mii de contracte încheiate de Axa în România ,care urmează să fie preluate de Astra, sunt înelegeri pe termen lung.    

 

Concurența și-a dat avizul dar ASF trage de timp

Tranzacția dintre Astra și Axa este aproape de final, soluția stând acum în pixul responsabililor din Autoritatea de Supraveghere Financiară. Anterior , Consiliul Concurenței a dat aviz pozitiv. Contactat de EVZ, Corneliu Moldoveanu, vicepreședintele Autorității pe domeniul asigurărilor, afirmă că termenul maxim legal până la care trebuie dată o soluție este începutul lunii martie însă situația se va clarifica probabil chiar săptămâna viitoare. El nu neagă că ar putea exista o legătură între tranzacția cu Axa și informațiile apărute privind situația financiară a Astra. Moldoveanu a precizat că ASF a cerut documente suplimentare companiilor, pentru a lua o decizie în privința fuziunii. Întrebat dacă avizul ASF are legătură cu recentele informații apărute în presă în legătură cu compania Astra, Moldoveanu a răspuns: „Nu pot să vă confirm, nici să vă infirm”. Acesta a ținut să adauge că o decizie a Consiliului ASF privind atât fuziunea, cât și problemele sesizate recent de presă în cazul Astra, ar urma să fie luată săptămâna viitoare.   

 

Ce cumpără Astra?

Portofoliul Axa România este format din 38.000 de contracte care aduc afaceri anuale de circa 7 milioane de euro pentru compania care intrase cu planuri mari în România. Prin preluarea Axa, Astra asigurări își va ridica cota de piață pe asigurări de viață până la 3%. Cel mai mare asigurător de viață din Europa, Axa, a investit 40 de milioane de euro în promovarea și dezvoltarea afacerii din România însă nu a reușit să se impună. 

Te-ar putea interesa și: