Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a venit cu o serie de precizări în urma unor noi informaţii apărute în spaţiul public cu privire la creşterea vârstei de pensionare în România.

Creşte sau nu vârsta de pensionare pentru medicii din România?

Mai precis, ar fi vorba despre o intenţie a Guvernului de a mări vârsta de pensionare pentru toţi medici de la 65 la 67 de ani. Astfel, aceștia ar fi obligați să se pensioneze la 67 de ani.

Contactată de Capital.ro, ministrul Raluca Turcan spune că totul este o “invenţie pură”.

“Acum se pot pensiona la 67 de ani. Altceva nu cunosc. Nici măcar nu am discutat lucrul acesta. O invenţie pură”, ne-a declarat ministrul Muncii.

Potrivit legii, pensionarea la 67 de ani este opţională, iar Guvernul nu are nicio intenţie de a o modifica, a mai precizat Raluca Turcan.

De unde a plecat întreaga controversă?

Miercuri, site-ul Antena 3 a publicat o informaţie privind un proiect al Guvernului care ar viza creşterea obligatorie a vârstei de pensionarii pentru toţi medicii.

Au fost prezentate şi declaraţiile făcute de Vlad Dima, medic neonatologie.

“În prezent, legea 95/2006, legea sănătății, prevede ca în mod opțional, medicii să se poată pensiona la 67 de ani, însă vârsta de bază de pensionare este 65 de ani. De asemenea, este și o categorie a medicilor care sunt doctori în științe medicale sau sunt cadre universitare. Aceia au posibilitatea în prezent, cu acordul managerului, să se pensioneze la vârsta de 70 de ani.

Ce se modifică în actul normativ este faptul că, în mod obligatoriu, toți medicii se vor pensiona la 67 de ani, nu va mai fi o opțiune.

Este destul de puțin probabil ca un medic, la 67 de ani, să mai fie în stare să facă gărzi. Nu zic și mai devreme, la 62-63 de ani, deja este epuizat. Încărcătura emoțională, stresul, este mare pentru medici. Drept urmare, eu nu consider că ar fi o soluție viabilă creșterea vârstei de pensionare în mod obligatoriu la 67 de ani.

Nu de puține ori au fost cazuri de medici care au murit chiar în timpul exercitării profesiei la locul de muncă, uneori chiar în timpul gărzilor. Drept urmare nu cred că este binevenită această modificare a legislației”, a declarat medicul pentru Antena 3.

Sursă foto: Pixabay