Dacă în ultimii ani șoferii erau obligați să-și petreacă, din cauza traficului aglomerat, chiar și 1-2 ore pentru a achita taxa de pod de la Fetești-Cernavodă, de două luni există posibilitatea trecerii peajului cu o viteză de circa 40 de kilometri/oră.

Acest lucru îl susțin reprezentanții CNADNR, care au creat, de la finele lunii aprilie,  posibilitatea achitării tarifului de trecere a podului de pe autostradă și prin intermediului SMS-ului sau plata taxei în stațiile de distribuție a carburanților de pe A2.

La solicitarea  CAPITAL, reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România ne-au comunicat cât de des folosite sunt cele două variante.

Astfel, prin intermediul SMS-ului, în perioada 30 aprilie-14 iunie 2015, au fost achitate 120.182 de treceri.  Cele mai multe peaje prin SMS au fost achiziţionate în data de 3 mai, numărul acestora fiind de 8.783 peaje.

Citiți și:
Aproape 100.000 de turiști au cheltuit peste 12,5 mil. euro pentru minivacanța de 1 Mai în țară

 

În perioada 30.04.2015 – 14.06.2015 distribuţia peajelor achiziţionate a fost următoarea:

Mod de achiziţionare

 

Număr Treceri

Număr tranzacţii

SMS

1 trecere

120.182

TOTAL SMS

120.182

Staţii distribuţie carburanţi

1 trecere

42.665

2 treceri

63.020

20 treceri

1.738

TOTAL STAŢII DISTRIBUŢIE CARBURANŢI

107.423

 

Cum se poate achita tariful de trecere prin SMS

De la bun început trebuie menționat faptul că pentru a achita tariful de trecere prin intermediul SMS e nevoie de două mejase transmise la operatorul de telefonie mobilă.

Primul pas constă în trimiterea unui SMS la numărul 7577, iar textul trebuie sa conțină numărul de înmatriculare și categoria tarifară corespunzătoare tipului de vehicul (1, 2, 3 sau 4). Pentru autoturisme categoria este 1. (exemplu: B54AJV 1). Automat veți primi un mesaj cu toate detaliile solicitării: numărul de înmatriculare, tipul vehiculului și tariful pentru traversarea podului.

Dacă dorești să finalizezi operațiunea și a avea un peaj valabil este nevoie să trimiți un nou SMS la același număr (7577) cu textul DA.

Plata tarifului de traversare a podului de la Fetești prin SMS oferă drept de trecere o singură dată, pe benzile care permit trecerea liberă, fără barieră, respectiv benzile 2 și 3. Tariful poate fi achitat chiar și după trecerea podului, inclusiv în decursul celei de-a doua zi până la ora 23:59. Adică, un șofer poate să treacă de sistemul de barieră sâmbătă la ora 9:35, dar prin intermediul SMS poate achita tariful de trecere până duminică la ora 23:59.  

Operatorii de telefonie mobilă la care se poate achita taxa de pod sunt: Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS.

Pentru cei care sunt adepții achitării tarifului de trecere a podului la barieră, CNADNR a păstrat vechiul sistem, astfel șoferii pot achita taxa la cabina de pe banda 1 de pe fiecare sens al autostrăzii.

Pe lângă cele două variante, așa cum am menționat și mai sus, se poate achita tariful de trecere a podului și la distribuitorii autorizați- adică stațiile de carburanți de pe A2 deținute de companiile OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil și Mol.