Ce înseamnă numirea ca președinte interimar la PNL Sector 1?

Preluarea președinției organizației PNL Sector 1 este o șansă extraordinară și o responsabilitate pe măsură. Este totodată o mare onoare să fac parte dintr-o echipă nouă de oameni tineri, serioși și puși pe treabă, o echipă condusă de Președintele PNL București, Violeta Alexandru, o profesionistă pentru care am un respect deosebit. Avem o mare șansă să demonstrăm că venim cu soluții concrete și cu oameni capabili, dispuși să lucreze zi și noapte în interesul bucureștenilor din Sectorul 1.

Ne-am asumat cu toții o misiune importantă, dar deloc simplă: să redăm bucureștenilor cheful de a trăi în acest oraș. Pentru asta, trebuie să demonstrăm că există și o altă categorie de oameni politici, care se implică pentru că vor să lase ceva în urmă pentru semenii lor. Vom fi permanent aproape de bucureșteni, vom afla în săptămânile și lunile ce urmează care sunt problemele lor și vom veni cu soluții deștepte și concrete. Eu am avut șansa să văd aceste soluții în practică în întreaga lume, timp de trei ani și jumătate la Banca Mondială în Washington, DC. Nu trebuie să reinventăm roata; pentru moment, e suficient să adoptăm soluțiile care funcționează deja în alte părți ale lumii. Soluții reale, nu praf în ochi, așa cum am primit până acum de la actuala administrație PSD.

Daca ar fi să rezum într-o singură propoziție, aș spune că îmi doresc ca Bucureștiul să (re)devină un oraș pentru oameni. Un oraș în care să îți poți plimba copilul civilizat, fără să faci slalom printre mașini, gunoaie sau trotuare pline de gropi. Un oraș în care să poți să respiri. Un oraș în care să poți să ajungi acolo unde ai treabă, fără a pierde ore prețioase în trafic, departe de cei dragi sau de urgențele profesionale.

Mai mult decât atât, avem suficiente modele în interiorul partidului, de la care avem foarte multe de învățat: PNL este singurul partid din România care a demonstrat că poate livra rezultate pentru cetățeni. Avem administrații liberale fără egal în România: Oradea, Alba Iulia, Roman, Reșița și multe altele. Dacă există viziune, voință și dorință, SE POATE! Și se va putea foarte curând și în Sectorul 1, și în tot Bucureștiul.

Luați în calcul o candidatură la Primăria Sectorului 1?

Prioritatea mea zero este câștigarea alegerilor prezidențiale din noiembrie. Pentru asta, avem foarte mult de lucru în filiala PNL Sector 1, care trebuie să devină un model de organizare și de interacțiune cu cetățenii. Tradiția și valoarea echipei Partidului Național Liberal impune câștigarea primului loc în Sectorul 1, cel puțin pe termen mediu. Există suficient de mulți oameni foarte bine pregătiți în cadrul PNL Sector 1 și nu numai, oameni care pot convinge bucureștenii că reprezintă alternativa reală la corupția și incompetența PSD.

PNL va alege, veți vedea, cea mai bună variantă pentru Primăria Sectorului 1. În ceea ce mă privește, cei care mă cunosc știu că nu am fugit niciodată de bătăliile din teren. Merg acolo unde este nevoie de mine, unde mă pricep și unde pot să contribui. Totodată, sunt înainte de orice un om de echipă și lupt oricând pentru și alături de oamenii în care cred.

Așadar, nu am obiective legate de funcții, ci de impactul pe care îl pot avea. Viața m-a învățat că sensul este dat de ceea ce rămâne în urmă pentru ceilalți. Veți vedea că noua echipă a PNL București va reuși în misiunea asumată de a recâștiga Bucureștiul și România pentru cetățeni.

Ce se poate face în Sectorul 1 din București?

Sectorul 1 are un potențial enorm. Este, de departe, cel mai mare din țară. Și diferența dintre potențial și realitate este tot cea mai mare din țară. Doar o administrație liberală, pe muncă și pe merit, poate duce Sectorul 1 acolo unde merită, transformându-l în model de dezvoltare pentru o țară întreagă.

Astăzi realitatea este cumplit de tristă. Fără să intru în tehnicalitati, vă dau doar câteva exemple despre cât de prost sunt gestionați banii cetățenilor din Sectorul 1. În 2018, bugetul Primăriei Sectorului 1 a fost de 1,27 miliarde lei, iar execuția bugetară a fost în total sub o treime. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care în decembrie 2018 s-au făcut o serie de plăți directe (cum ar fi 10 milioane de lei pentru Catedrala Neamului). Restul de bani pur și simplu nu au putut fi cheltuiți pentru cetățenii sectorului 1. De asemenea, doar 18% din bugetul de investiții în dezvoltare a fost cheltuit. Practic, nu există viziune, strategie pe termen lung și nici proiecte concrete în folosul cetățenilor.

Dacă analizăm investițiile și cheltuielile făcute, deschidem alt subiect, mult mai delicat. Discutăm nu doar de legalitatea investițiilor făcute, ci și de oportunitatea lor. Sunt foarte multe aspecte care nu mai pot fi tolerate. Tocmai de aceea nu trebuie să ne surprindă nici lipsa de transparență a actualei administrații PSD: încercați să accesați site-ul primăriei și o să vedeți link-uri goale sau care nu funcționează acolo unde ar trebui să fie documente, contracte, și programe de achiziții.

Pe de altă parte, Sectorul 1 este bucata de Românie cu cea mai mare concentrare de capital privat. Veniturile la bugetul local sunt generoase. O echipă competentă și serioasă, cu toleranță zero față de orice fel de înțelegeri ascunse, poate face în patru ani din Sectorul 1 perla României. Pentru asta, lucrurile pot urma, de pildă, modelul marca Ilie Bolojan, primarul Municipiului Oradea, un profesionist desăvârșit care, dincolo de viziune, strategie, cunoștințe și implicare, are o calitate esențială pentru un bun administrator: își pune fiecare zi, fiecare decizie și fiecare proiect în slujba cetățenilor. Dacă urmăriți pagina lui de Facebook, o să vedeți că în fiecare zi lucrătoare Primăria Oradea anunță finalizarea unui proiect: un parc, o stradă, o școală și multe altele.

Și nu este doar exemplul domnului Bolojan. Sunt mulți primari liberali care fac performanță și care au dus localitățile pe care le conduc mult mai aproape de media europeană: Mircea Hava la Alba Iulia, Emil Boc la Cluj, Ioan Popa la Reșița și mulți alții.

Cred cu tărie că trebuie să ieșim pentru totdeauna din paradigma în care politicienii apar doar în campanie electorală, culeg voturi pe promisiuni deșarte sau pe mașinării bazate pe combinații de partid, profitând de lipsa de interes a multor cetățeni, sătui de sloganuri pompoase. Indiferent la ce nivel este, în ce partid sau cu ce funcție, politicianul trebuie să rămână înainte de orice un om între oameni. Nu poți face reforme reale, nu poți schimba administrația locală sau centrală, nu poți veni cu soluții concrete dacă nu faci politică acolo unde politica trebuia să fie făcută în tot acest timp: la firul ierbii. Acolo înțelegi nevoile și, de multe ori, acolo se găsesc și soluțiile cele mai bune.

În concluzie, eu voi rămâne un partener onest pentru toți cei care iubesc Sectorul 1 și oamenii lui. Nu cerem nimănui un cerc în alb. Timpul le va decanta pe toate, iar împreună vom da semnalul schimbării în bine către o țară întreagă. De-acum, la treabă.