După ce mai multe nume românești au fost vehiculate pentru a prelua șefia celei de-a treia bănci din sistem, se pare că acționarii băncii ardelene au ajuns la un consens: Andreea Moraru, senior banker – instituții financiare la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Londra. Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania și principalul acționar persoană fizică, ne-a declarat: “Discutăm, nu pot nici să vă confirm, nici să vă infirm această informație. Avem o listă scurtă”.
Din informațiile pe care le deținem, numirea Andreei Moraru trebuie să obțină aprobarea BNR, iar cel mai probabil anunțul oficial al desemnării acesteia pentru funcția de CEO al Băncii Transilvania va fi făcut săptămâna viitoare până pe data de 15 iunie.
Cine este Andreea Moraru

Andreea Moraru lucrează de zece ani în instituții financiare (bănci comerciale, leasing, asigurări, fonduri de pensii) în Europa Centrală și de Est, Rusia și țările CIS. Din noiembrie 1998 și până în ianuarie 2011 a lucrat la Ministerul Finanțelor la departamentul Piețe de Capital după care a plecat la BERD până în prezent. A terminat Academia de Studii Economice și un MBA la Cass Business School. Pe lângă funcția de la BERD, Andreea Moraru mai este și membru în Consiliile de Supraveghere ale Fondului European de Pensii, Uniqa Ungaria, Uniqa Croația, Prva Group, etc.

Până la alegerea lui Moraru, oficialii băncii au mai avut interviuri cu români plecați în străinătate, angajați la Morgan Stanley. Numele lui Marinel Burduja și al lui Dominic Bruynseels au fost vehiculate în mediul bancar pentru a prelua șefia acestei bănci, dar se pare că personalitățile celor doi bancheri nu s-au potrivit cu profilul băncii.

Horia Ciorcilă este cel care și-a dorit ca CEO-ul să fie român și să cunoască bine banca și piața românească, lucruri pe care Moraru se pare că le îndeplinește cu prisosință.

De la înfiinţare până acum conducerea executivă a băncii a fost asigurată doar de doi bancheri: Iosif Pop şi olandezul Robert Rekkers. Cel din urmă a demisionat pe neaşteptate la începutul acestui an, în urma unor discuţii cu conducerea băncii pe tema prelungirii mandatului pentru încă trei ani. Din momentul demisiei lui, pe 20 ianuarie, banca este condusă interimar de Peter Franklin, reprezentantul BERD-ului în board. BERD deține un pachet de 14,61%, în timp ce IFC are puțin peste 3%, iar Bank of Cyprus are ultima raportare pe bursă cu o valoare de 9,7%.