Finalul de an a adus o serie de semnale negative pentru economia românească, decizia Standard&Poor’s de a retrograda perspectiva de rating fiind doar ultima dintre veștile proaste, după devalorizarea monedei naționale și după anunțul făcut de guvern privind explozia deficitului bugetar și a datoriei publice.

Din păcate, nici anul viitor nu se anunță mai pozitiv din punct de vedere economic, susține analistul economic Radu Soviani, care, contactat de Capital, ne-a declarat în exclusivitate că se apropie ”furtuna perfectă”.

”Deciza Standard&Poor’s – S&P, cea mai importantă agenție de rating suveran, de a retrograda perspectiva de rating a României de la stabil la negativ (și la doar o treaptă până la retrogradarea în categoria ”junk”) este în primul rând corectă, în al doilea rând argumentată prost (politic) și în al treilea rând generatoare de efecte pe termen scurt și mediu.

Pe termen scurt, deja vedem consolidarea tendinței de majorare a ratei de dobândă ROBOR: băncile se împrumută mai scump între ele în lei, iar finanțarea deficitului bugetar va deveni și mai scumpă”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru Capital.

Dobânzi mai mari

”ROBOR la 3 luni este la cel mai înalt nivel din ultimele 3 luni, ajungând la 3,09%, creșterea în ultimele 9 ședințe fiind de 0,1 puncte procentuale, adică dobânzile interbancare s-au majorat în ultimele 2 săptămâni cu 10%. Iar lucrurile nu se vor opri aici.

În al doilea rând – statul are în față un necesar de finanțare mare până la finalul anului și este de presupus că va absorbi mulți lei din piață, ducând dobânzile și mai sus. Iar scumpirea banilor pe piața monetară conduce și la scumpirea banilor pentru populație și companii. Așteptați-vă la dobânzi la credite mai mari”, susține Radu Soviani.

Inflația scăpată de sub control

”În al treilea rând, avem și o veste proastă privind inflația. Rata inflației a ajuns la 3,8%, mult peste ținta BNR de 2,5%. Iar dacă BNR nu ar fi risipit în luna noiembrie peste un miliard de Euro din rezerva valutară, inflația ar fi fost de peste 4%. Deci BNR ratează din nou ținta de inflație în 2019.

În acest context trebuie privită decizia S&P: râde de un guvern necredibil (guvern care râde împreună cu S&P, deși știe că nu are nicio măsură reală pentru reducerea deficitului bugetar la 3,6% în 2020, de la peste 4,4% în acest an).

Râde și BNR împreună cu S&P, dar, în esență, piețele sunt cele care râd de Guvern și de BNR, luând în serios retrogradarea făcută de S&P”, a adăugat analistul economic.

Standard&Poor’s penalizează ineficiența autorităților

”Imaginea investitorilor este următoarea: BNR ratează ținta de inflație iar Guvernul își propune cifre de deficite necredibile. BNR nu schițează niciun gest în lupta cu inflația, pentru că e captiva propriei ineficiențe: nu mai poate majora ratele de dobândă acum, când economia încetinește, pentru că nu le-a majorat atunci când economia era ”aprinsă” prin stimuli fiscali nenecesari.

Prin urmare, mesajul S&P este că, după ce BNR a acționat prea târziu și prea puțin, ba chiar în contrasens, acum și Guvernul acționează prea târziu și prea puțin, și tot în contrasens”, arată Soviani.

Poporul plătește

”Cine plătește factura? Poporu’ plătește – spune o veche vorbă. Cum?

Prin dobânzi mai mari și prin depreciere de curs suplimentară. Practic, populației și companiilor li se va amputa o parte din puterea de cumpărare atât prin inflație, care le reduce în mod real puterea de cumpărare, cât și prin dobânzi mai mari, care le reduce în mod real venitul disponibil.

Este un fel de ”furtuna perfectă”, în care S&P semnalează că economia e pe punctul de a lovi iceberg-ul, iar guvernul și BNR pun orcheastra să cânte și rearanjează scaunele pe punte”, ne-a declarat, în concluzie, analistul economic.