Taifunul Tembin, al 16-lea care va lovi această ţară în 2017, va ajunge mai întâi în partea de sud-vest a Vietnamului, între provinciile Ba Ria-Vung Tau şi Ca Mau, luni seară, unde vânturile vor atinge viteze de aproximativ 100 de kilometri pe oră, a anunţat Biroul Naţional de Meteorologie, informează DPA, scrie Agerpres.

Până luni la ora 01.00 GMT, aproape 75.000 de persoane au fost deja evacuate şi transportate în zone sigure, a precizat Centrul Naţional de Prevenire şi Control a Dezastrelor Naturale.

De asemenea, autorităţile au somat peste 310.000 de pescari şi cele 63.000 de ambarcaţiuni ale lor să rămână ancorate în porturi.

Autorităţile din multe provincii au cerut elevilor şi studenţilor să rămână acasă luni şi marţi, inclusiv celor peste 2 milioane de elevi şi studenţi din Ho Şi Min, cel mai mare oraş al ţării.

Locuitorii din Delta Mekong sunt lipsiţi de experienţă în ceea ce priveşte operaţiunile de prevenire şi limitare a dezastrelor naturale, întrucât această regiune este arareori afectată de astfel de fenomene naturale.

Potrivit meteorologilor, taifunul Tembin va fi la fel de puternic ca taifunul Linda, care a devastat regiunea în urmă cu 20 de ani. În urma sa, peste 3.111 de persoane au murit sau au fost declarate dispărute.

Nguyen Xuan Phuc, prim-ministrul din Vietnam, a ordonat autorităţilor locale, duminică, să monitorizeze şi să protejeze peste 700 de kilometri de diguri construite de-a lungul liniei ţărmului din Delta Mekong, inclusiv cele aflate în 23 de puncte considerate deosebit de vulnerabile.

Taifunul Tembin a părăsit teritoriul statului Filipine în cursul zilei de duminică, lăsând în urma sa 230 de victime şi foarte multe persoane dispărute, după o serie de inundaţii şi alunecări de teren care s-au produs în sudul ţării.

Operaţiunile de căutare demarate pentru găsirea celor peste 120 de persoane declarate dispărute în provincia Mindanao sunt în curs de derulare, au declarat reprezentanţii Poliţiei şi centrelor locale de atenuare a efectelor generate de dezastrele naturale.