Primii evacuaţi vor fi circa 320 de persoane cu handicap sau imobilizate la pat, pentru transportul cărora au fost alocate 20 de ambulanţe, a precizat prefectura regiunii Macedonia.

Operaţiunea va culmina duminică, prin evacuarea totală, prevăzută înainte de orele 08:00 GMT, a tuturor rezidenţilor din zona ce înconjoară, pe o rază de 1,9 km, locul unde a fost descoperită bomba, săptămâna trecută.

Plecarea este "obligatorie" din "raţiuni preventive de securitate", a subliniat prefectul regiunii, Apostolos Tzitzikostas, într-un briefing de presă vineri. Operaţiunea va fi una inedită în Grecia, "unde niciodată încă nu a fost descoperită o bombă de asemenea putere, într-o zonă atât de dens populată", a subliniat el.

Descoperită în timpul unor lucrări lângă o staţie de benzină, bomba conţine aproape 250 de kg de exploziv, potrivit purtătorului de cuvânt local al Statului Major grec, colonelul Nikos Phanios.

Prefectura a anunţat că operaţiunea ar putea dura până la opt ore, însă ofiţerul s-a arătat mai rezervat cu privire la durata acesteia.

Operaţiunea vizează trei cartiere populare situate la circa 5 km vest de centrul oraşului Salonic, metropola nordică a Greciei.

O mie de poliţişti au fost mobilizaţi pentru securizarea zonei şi asigurarea evacuării locuitorilor, informaţi de câteva zile prin mass-media, afişe şi anunţuri pe reţelele de socializare.

Traficul rutier va fi întrerupt, în timp ce spaţii vor fi amenajate pentru a-i primi pe locuitorii ce vor dori.

Rezidenţii unei tabere de refugiaţi situată în apropiere vor fi de asemenea evacuaţi, a anunţat Ministerul pentru Politica Migraţiei. La cererea lor, ei vor putea în acest timp să viziteze Muzeul de Arheologie din oraş, a precizat ministerul. (Sursa: Agerpres)