Eurostat: Alimentele în Bulgaria sunt scumpe, alcoolul este ieftin

Cu toate acestea, comparativ cu România și Polonia, unde prețurile la alimente sunt de 66%, respectiv 68%, în Bulgaria acestea sunt relativ ridicate – 81% din media europeană, potrivit datelor Eurostat. Experții explică această discrepanță prin TVA-ul ridicat la produsele alimentare din Bulgaria – 20%, în condițiile în care multe țări din Uniune aplică un procent redus până la 5% al impozitului sau impozit zero la alimentele de bază, conform duma.bg

Pe de altă parte, România și Polonia sunt piețe mari pentru producătorii de alimente, ceea ce probabil are un impact asupra prețurilor. În Bulgaria, electrocasnicele de larg consum sunt, de asemenea, destul de costisitoare comparativ vorbind – 93% din media europeană, precum și serviciile de transport – 87%. Hainele în Bulgaria sunt printre cele mai ieftine din UE – 78% din prețurile medii europene. Bulgaria are cele mai ieftine hoteluri și restaurante, deținând doar 46% din prețurile medii europene. Cel mai ieftin alcool și țigări este comercializat tot în Bulgaria (61%). Motivul pentru aceasta este menținerea nivelurilor minime de accize, care împreună cu TVA reprezintă jumătate din prețul acestor produse.

Diferențe mari în ceea ce privește veniturile și prețurile

În UE, există încă diferențe mari în ceea ce privește veniturile și prețurile, ceea ce o face destul de neomogenă în ceea ce privește bogăția, arată datele. Se remarcă o diferența de aproape trei ori între nivelurile de preț între țările cu cea mai ieftină și cea mai scumpă viață. Danemarca (141% din media UE) are cele mai ridicate niveluri de preț, urmată de Irlanda și Luxemburg (136% fiecare), Suedia (130%) și Finlanda (126%). În 2020, nivelurile prețurilor în restaurante și hoteluri sunt de trei ori mai mari în cea mai scumpă țară decât în cea mai ieftină. Nivelul prețurilor variază de la 46% din media UE în Bulgaria, urmată de România (53%) și Ungaria (56%), până la 154% din media UE în Danemarca, urmată de Suedia (138%) și Finlanda (131%).

Pe locul al doilea privind diferența de preț este alcoolul și țigările. Cele mai scăzute niveluri de preț au fost înregistrate în Bulgaria (61% din media UE), urmată de Ungaria (69%) și Polonia (70%). Cele mai ridicate niveluri au fost înregistrate în Irlanda (187% din media UE), urmată de Finlanda (158%), Suedia (136%) și Franța (133%). „Trebuie remarcat faptul că diferențele mari de preț se datorează în principal tratamentului fiscal diferit al acestor produse în țările UE”, notează Eurostat. Alimentele și băuturile nealcoolice sunt cele mai ieftine în România (66% din media UE) și Polonia (68%) și cele mai scumpe în Danemarca (129% din media UE), Luxemburg (126%) și Austria (125%). Îmbrăcămintea este un alt grup de produse care arată diferențe mai mici de preț între țările UE, variind de la 73% din media UE în Ungaria la 130% în Danemarca. Pentru transportul personal, diferențele dintre țări sunt, de asemenea, mici – de la 80% în Polonia la 137% în Danemarca față de media UE.

Sursă foto: Dreamstime