Nivelul prețurilor a variat semnificativ în UE

Așadar, cel mai ridicat nivel al prețurilor de anul trecut în UE s-a înregistrat în Danemarca (141% din media UE), Irlanda şi Luxemburg (fiecare cu 136%), Suedia (130%) şi Finlanda (126%), conform Eurostat.

De asemenea, sursa menționată punctează că nivelul preţurilor pentru restaurante şi hoteluri a fost de trei ori mai ridicat în cea mai scumpă ţară faţă de cea mai ieftină.

Nivelul preţurilor a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, fiind urmată de România (53%) şi Ungaria (56%), la 154% din media UE în Danemarca, înaintea Suediei (138%) şi Finlandei (131%).

Mai apoi, alcoolul şi tutunul s-au clasat pe locul al doilea în ceea ce priveşte diferenţa de nivel de preţ, cu cele mai scăzute niveluri de preţ înregistrate în Bulgaria (61%), Ungaria (69%) şi Polonia (70%), iar cea mai mare din Irlanda (187% din media UE) , urmată la distanţă de Finlanda (158%), Suedia (136%) şi Franţa (133%).

Această mare variaţie a preţului se datorează în principal diferenţelor de impozitare a acestor produse între statele membre, potrivit oficiului european de statistică.

Alimentele şi băuturile nealcoolice au fost cele mai ieftine în România

Totodată, alimentele şi băuturile nealcoolice au fost cele mai ieftine în România (66% din media UE) şi Polonia (68%), iar cele mai scumpe au fost în Danemarca (129% din medie), Luxemburg (126%) şi Austria (125%).

Trebuie menționat și că îmbrăcămintea este grupul de produse în care preţurile diferă mai puţin între statele membre, variind de la 73% din media în Ungaria la 130% în Danemarca.

Echipamentele de transport personal au înregistrat, de asemenea, o diferenţă de preţ mai mică între statele membre, Polonia (80% din media UE) fiind cea mai ieftină şi Danemarca (137%) cea mai scumpă. Diferenţele de preţ au fost limitate pentru electronice de larg consum, de la 87% din media în Polonia la 112% în Olanda şi în Malta, conform Eurostat.

Sursă foto: Dreasmtime