România, în topul celor mai poluate țări din UE

Potrivit cifrelor oferite de Eurostat, concentraţia particulelor fine a scăzut treptat în zonele urbane din UE, la 12.6 μg/m3 în 2019. În acest context, departamentul Comisiei Europene responsabil de publicarea statisticilor a explicat că poluarea cu particule fine suspendate în aer reduce speranţa de viaţă şi percepţia stării de bine şi poate conduce la o agravare a multor boli respiratorii şi cardiovasculare.

Particulele fine PM10, cu un diametru de până în zece micrometri, pot pătrunde adânc în plămâni şi inflama sau agrava boli cardiace şi respiratorii. Totodată, particule PM2.5, cu diamtrul de 2,5 micrometri, pot cauza probleme de sănătate şi mai grave, deoarece pătrund şi mai adânc în plămâni.

Acest tip de poluare a înregistrat o scădere de mai mulţi ani

De asemenea, acest tip de poluare cu particule fine a înregistrat o scădere de mai mulţi ani, sub limita stabilită în 2015 de 25 μg/m3 în medie anual, însă există în continuare zone în care această valoare este depăşită.

În ciuda acestei scăderi, nivelul poluării aerului în 2019 continua să depăşească nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cea de 10 μg/m3 în medie anual.

Așadar, informațiile transmise de Eurostat arată că în patru state membre ale UE, concentraţia medie anuală a particulelor fine (PM2.5) înregistrează cele mai mari niveluri, şi anume în Bulgaria (19.6 μg/m3), Polonia (19.3 μg/m3), România (16.4 μg/m3) şi Croaţia (16.0 μg/m3).

La polul opus, Estonia (4.8 μg/m3), Finlanda (5.1 μg/m3) şi Suedia (5.8 μg/m3) înregistrează cea mai mică concentraţie, conform cifrelor transmise de departamentul Comisiei Europene responsabil de publicarea statisticilor.