Planul are ca scop pregătirea unui "control al fluxurilor financiare" provenind din Grecia pentru a opri scurgerea de capital, după modelul restricţiilor decise în Cipru în timpul crizei financiare din 2013, ridicate complet începând din martie, explică ziarul german fără a cita surse.

Dacă negocierile pentru salvarea Greciei de la un default rămân în impas, ar fi vorba ca "începând de săptămâna viitoare să se închidă băncile greceşti câteva zile" pentru a le pregăti în vederea acestei limitări a tranzacţiilor, măsură ce ar trebui încă să fie aprobată de parlamentul grec.

În această ipoteză, adaugă Süddeutsche Zeitung, retragerile de la bancomate ar putea fi apoi limitate, chiar şi plăţile electronice realizate în Grecia dar şi în afara ţării.

Luni, după eşecul unui nou ciclu de negocieri, poziţiile Greciei şi creditorilor săi au rămas de neclintit, în ciuda unei urgenţe financiare duble cu care se confruntă Atena – plata funcţionarilor săi publici şi a pensionarilor şi rambursarea a aproape 1,6 miliarde de euro către FMI până la 30 iunie.

În caz de nerambursare, guvernul grec se va confrunta cu consecinţele unui faliment, o premieră în zona euro şi un scenariu ce alimentează de luni de zile spectrul ieşirii Greciei din moneda unică. AGERPRES


Te-ar putea interesa și: