Europarlamentarul PNTCD, Cristian Terheș, a scris un mesaj acid pe Facebook unde a explicat că impunerea Certificatului Verde „încalcă drepturi fundamentale la nivel de masă” și se va realizat printr-un „santaj parlamentar”.

„Cea mai ticăloasă formă de a adopta o lege”

Cristian Terheș a scris pe facebook că actuala coaliție guvernamentală intenționează să implementeze Certificatul Verde printr-un „santaj parlamentar”. Adică proiectul de lege nu ar mai intra la dezbateri și nu ar mai fi supus la vot, separat, prin cele două camere din Parlament.

„Datorită faptului că, de frica poporului, deputații nu doresc votarea Certificatului Verde, guvernul PSD-PNL-UDMR dorește să-l impună fără a mai fi dezbătut prin Parlament, prin procedura numită „angajarea răspunderii Guvernului pe un proiect de lege”! Surse politice, citate de presă, susțin că PSD-ul a propus această strategie de adoptare și implementare a Certificatului Verde.

Constituția prevede, la art. 114 alin. (1), că „Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege”. Asta înseamnă că proiectul de lege nu mai intră la dezbateri și nu mai este supus la vot, separat, prin cele două camere din Parlament.

În cazul „angajării răspunderii”, Guvernul vine și prezintă proiectul de lege în fața celor două camere, iar opoziția are 3 zile la dispoziție să depună moțiune de cenzură.

Opțiunea 1: Dacă opoziția nu are semnăturile necesare să depună moțiune, proiectul trece automat după cele 3 zile și e trimis spre promulgare la președinte.

Opțiunea 2: Dacă opoziția are semnăturile să depună moțiune de cenzură, aceasta se supune la vot.

Dacă moțiunea nu trece, proiectul de lege e considerat adoptat și se trimite la promulgare. Dacă moțiune trece, guvernul cade și, implicit, se consideră respins acel proiect de lege. Aceasta este cea mai ticăloasă formă de a adopta o lege, pentru că eludează dezbaterile parlamentare. Este efectiv fără precedent ca o lege ce încalcă drepturi fundamentale la nivel de masă să fie adoptată prin santaj parlamentar!”, a scris Cristian Terheș.

„Guvernul României a devenit anti-național și anti-popor”

De asemenea, acesta anticipează ca implementarea certificatului verde va provoca o criză guvernamentală în România. În contextul actual, Cristian Terheș susține că parlamentarii sunt constrânși să voteze „împotriva poporului”.

„Dacă o asemenea angajare de răspundere trece, iar Certificatul Verde este implementat, atunci efectiv Guvernul României compus din PSD, PNL și UDMR a devenit anti-național și anti-popor. Dacă o asemenea angajare cade, ca urmare a moțiunii de cenzură, iar se aruncă România într-o criză guvernamentală.

S-a apelat la acest mijloc pentru a-i constrânge pe parlamentari să nu voteze împotriva propriului guvern dar, implicit, să voteze pentru Certificatul Verde și împotriva poporului. Numai niște slugi ordinare și trădătoare ar putea apela la o asemenea măsură pentru adoptarea unei astfel de legi.”, a scris acesta.

„Partidele care susțin vaccinarea obligatorie trebuie expulzate”

Cristian Terheș consideră că grupările politice care susțin certificatul verde sau vaccinarea obligatorie trebuie îndepărtate de la conducerea țării, motiv pentru care acesta invită oamenii la protestul de pe 21 decembrie.

„Acesta e încă un motiv pentru care trebuie să veniți la protestul de MÂINE, 21 decembrie 2021, de la ora 9:00, din fața Parlamentului României. Partidele care susțin implementarea Certificatului Verde și a vaccinarii obligatorii trebuie expulzate prin vot din orice funcții publice!”, a scris acesta.