Europarlamentarii sunt sceptici cu privire la angajamentele asumate de Guvernul Orban

De asemenea, unii membri ai PE au fost ferm împotriva posibilităţii pe care Comisia Europeană doreşte să i-o ofere Guvernului Orbán pentru evitarea sancţiunilor financiare, pur şi simplu, prin includerea într-o lege a măsurilor anticorupţie, convenite cu Bruxelles.

Potrivit europarlamentarilor, mai întâi ar trebui văzut ce rezultate vor avea modificările legislative şi abia după aceea ar trebui luată o decizie cu privire la deblocarea suspendării fondurilor europene. Membrii Comisiei pentru buget şi pentru control bugetar a Parlamentului European au reacţionat la şedinţa plenară a PE de luni seara la propunerea Comisiei Europene lansată în cadrul procedurii privind statul de drept, demarată împotriva Ungariei. Ultima decizie a Comisiei Europene a fost pezentată la această şedinţă de comisarul pentru buget, Johannes Hahn.

Comisia Europeană a propus să mai aștepte cu luarea unei decizii

Aşa cum a relatat recent şi ziarul ungar „Népszava”, pe 18 septembrie, Comisia Europeană a propus, pe lângă sancțiunea financiară, Consiliului Miniștrilor de Finanțe, căruia îi aparţine decizia finală, să mai aştepte cu luarea unei decizii până când Guvernul ungar îşi va îndeplini promisiuniile. Guvernul de la Budapesta a primit o amânare până pe 19 noiembrie pentru îndeplinirea angajamentelor asumate. În acest sens, în Parlamentul ungar a început luni votul final privind modificările legislative.

În cadrul dezbaterii de luni seara, membrii Parlamentului European au pus la îndoială faptul că Guvernul ungar îşi va îndeplini, într-adevăr, angajamentele asumate faţă de Bruxelles.

„Nu este suficientă verificarea legilor adoptate, trebuie văzut, ce rezultate au acestea în practică”, a atras atenţia europarlamentarul socialist spaniol Eider Gardiazabal Rubial, care a fost unul dintre autorii raportului privind condiţiile statului de drept din partea Parlamentului European.

Petri Sarvamaa, membru al Partidului Popular Finlandez, a împărtășit îngrijorarea colegilor săi că reformele vor rămâne pe hârtie.

„Nu mă îndoiesc că pe hârtie totul va fi în ordine, Guvernul ungar va face totul pentru a-şi atinge scopul. Dar esenţa este implementarea angajamentelor!”

Viktor Orban poate ocoli cu ușurință legile

Eurodeputata germană Terry Reintke (Partidul Ecologist), a spus că Orbán poate ocoli cu uşurinţă legile. Liberalul german Moritz Korner a subliniat, de asemenena, că nu este suficient să se facă referire doar la legi, decizia de retragere a banilor ar trebui luată pe baza schimbărilor reale. Europarlamentarul german Daniel Freund (Partidul Ecologist) a precizat în legătură cu Autoritatea de Integritate, care urmează să fie înfiinţată, că în Bulgaria sunt 49 de autorităţi anticorupţie, şi touşi este una din cele mai corupte ţări ale UE.

Cum va funcţiona acestă nouă autoritate în Ungaria? – s-a întrebat Daniel Freund.

Europarlamentarul Deli Andor (FIDESZ) nu a înţeles de ce Parlamentul European a înscris pe ordinea de zi această dezbatere despre o procedură care încă nu s-a încheiat. În opinia sa, motivul nu poate fi altul decât exercitarea unei presiuni asupra celor două instituţii decizionale: Comisia Europeană şi Consiliul Miniştrilor de Finanţe, scrie Nepszava.