România, cea mai mare creștere a infectărilor din Europa! Țara noastră a ajuns într-o situație ingrată, în ceea ce privește lupta împotriva epidemiei Covid-19.

Nu doar că avem cea mai mică rată de vaccinare, alături de Bulgaria, dar în ultima săptămână a fost consemnat și cel mai mare avans al infectărilor.

România, cea mai mare creștere a infectărilor din Europa! Săptămâna neagră în țara noastră

Am ajuns ultimii la vaccinare anti-Covid, dar primii la infectare, în Europa. Potrivit unei analize a portalului „Worldometers”, în ultima săptămână România a avut cea mai mare creștere a infectărilor cu Sars Cov 2 față de săptămâna anterioară.

S-au înregistrat cu 85% mai multe îmbolnăviri, iar numărul deceselor aproape s-a dublat în același interval. Și vineri a fost o nouă zi cu peste 4.400 de cazuri noi.

Am avut în ultimele 7 zile peste 20 de mii de noi îmbolnăviri cu COVID-19 față de doar 11 mii în săptămâna precedentă. Asta înseamnă o creștere de 85% de la o săptămână la alta, cea mai mare înregistrată în această perioadă în toată Europa.

Și mai mult a crescut numărul deceselor: cu 92% mai mulți morți de COVID în ultima săptămână decât în cele 7 zile anterioare perioadei de referință.

”Săptămâna viitoare, este o certitudine că vom depăși 5000 de cazuri pe zi, foarte probabil, 6000 de cazuri pe zi. Teoretic, am fi putut decupla curba infectarilor de curba cazurilor grave și a deceselor dacă ne-am fi vaccinat.

Numărul pacienților la ATI, în creștere

Din păcate, rata de vaccinare este prea mică ca să decupleze aceste curbe și numărul mare de infectări este însoțit de un număr la fel de mare de internări în spitale, cazuri grave la ATI și, din păcate, decese”, a explicat cercetătorul Octavian Jurma.

Din nefericire, înregistrăm deja o creștere și în ceea ce privește numărul copiilor cu COVID care ajung în stare gravă la ATI. Aproape în fiecare zi din ultima săptămână s-a mai adăugat câte unul pe lista celor care au nevoie de aparate.

Numărul total al pacienților ajunși la Terapie Intensivă este de asemenea în creștere accelerată: 762.

Situația gravă de la noi este acum și pe harta actualizată a Centrului European de Control al Bolilor care stă la baza întocmirii listelor țărilor cu risc epidemiologic.

România este roșie acum, culoare alocată zonelor în care rata de incidență în ultimele 14 zile este între 75 și 200 de cazuri COVID la 100.000 de locuitori, iar rata de pozitivare a testelor este peste 4%.

Asta înseamnă că s-ar putea ca alte țări europene să impună deja restricții celor care sosesc din România și nu sunt vaccinați anti-COVID.