Despre el se spune că poate lansa rachete nucleare intercontinentale fără a mai părăsi teritoriul rusesc. Un expert rus a declarat pentru TASS News că un prototip al bombardierului strategic PAK-DA este în construcție.

„În prezent, se construiește modelul experimental. Modelul demonstrativ va fi gata până în 2023”, a spus sursa. PAK-DA va fi „înarmat cu arme hipersonice”, iar „zborul său va fi ajutat de drone”, a mai spus expertul, potrivit National Interest.

Marele secret al lui Vladimir Putin

În timp ce actuala flotă de bombardiere a Rusiei se bazează pe îmbunătățiri ale aeronavelor din epoca sovietică, PAK-DA ar fi fost dezvoltat pe baza unui nou proiect de aeronavă cu „aripă zburătoare”, fără coadă și cu fuselajul integrat în aripi.

La sfârșitul anului trecut, surse militare declarau că proiectul PAK-DA a fost finalizat, iar producătorul este aproape de finalizarea primului motor prototip.

Specialiștii din industria apărării au declarat ulterior că bombardierul va putea pătrunde în straturile exterioare ale apărării NATO fără a fi detectat. În plus, PAK-DA va putea lansa rachete pe distanțe lungi, în afara intervalelor de angajare eficiente ale sistemelor de apărare antiaeriană ale NATO.

Bombardierul cu care Putin vrea să domine lumea

Bombardierul va purta atât arme convenționale, cât și nucleare. Se crede că are o capacitate de încărcare utilă de 25 până la 30 de tone și o autonomie operațională de 12.00O km. Se speculează că PAK-DA va transporta arme hipersonice lansate în aer, incusiv derivate ale rachetei balistice Kh-47M2 Kinzhal.

Se așteaptă ca PAK DA să intre în producția de serie în 2027. Deși termenele specifice de producție și livrare nu se știu, efortul Moscovei de a procura până la cincizeci de bombardiere modernizate Tu-160M2 până în 2030 sugerează că PAK-DA este încă departe de a intra în servciu.