Suntem coada și rușinea Europei! Avertisment dur din partea unui cunoscut medic: Am eșuat lamentabil

Dorel Săndesc, vicepreședinte al Societății Române de Terapie Intensivă, a venit cu un mesaj dur referitor la ceea ce se petrece acum în spitalele din țară. Medicul spune că suntem ”rușinea Europei” din cauza numărului mic de persoane vaccinate și că mulți bolnavi de coronavirus regretă că nu s-au vaccinat chiar înainte să se stingă din viață.

„Dezastru e cuvântul cel mai sugestiv pentru această situație și îmi aduce aminte de un citat pe care l-am văzut recent, care spunea că un dezastru natural scoate la iveală dezastrul social. Este cazul tipic al României. Acest dezastru sanitar care a afectat o lume întreagă, iată capătă dimensiuni dramatice, tragice și arată dezastrul social al țării noastre.

Nu putem să nu vedem și să nu recunoaștem că am eșuat lamentabil, suntem ultimii din Europa, avem cele mai mari mortalități și acest lucru nu este un lucru simplu de alocat unui singur vinovat, așa cum ne place nou de obicei să facem. Este rezultatul unui complex de factori, de la dezastrul politic la care asistăm, la dezastrul social din păcate și iată-ne aici, suferind cumplit.

Noi nu mai facem față, pur și simplu nu mai facem față și nu doar fizic, ca nu măr de paturi, e vorba de capacitatea noastră umană de a rezista de atâta timp în aceste condiții grele, să vedeam oameni, tot mai tineri iată, venind la ATI, copii.”, spune acesta.

Dorel Săndesc: Suntem coada și rușinea Europei

Medicul se arată indignat de faptul că România a ajuns să fie la coada țărilor din blocul comunitar în ceea ce privește vaccinarea anti-coronavirus, dând de exemplu alte țări din vest care au reușit să transforme ”o teribilă molimă, într-o banală viroză sezonieră”.

”Colegii noștri din vest deși au un număr mare de cazuri pozitive nu mai au decât foarte puține cazuri internate, foarte puține cazuri în ATI și asta pentru un simplu fapt, că societatea lor, în ansamblul ei, autorități și oameni în egală măsură, au reușit performanța necesară a imunității colective și prin aceasta ei au transformat o teribilă molimă, numită COVID-19, de anul trecut, într-o banală viroză sezonieră în 2021 și astfel se pot bucura acum de libertate pentru că nu pun în pericol viața semenilor lor, așa cum la noi oameni care au contribuit la această situație dramatică, cu un procent covărșitor de nevaccinați, sunt cei care clamează necesitatea libertății și prin aceasta ajung aici internați.

Nu avem nici cea mai mică satisfacție când îi vedem în ultimele clipe, înainte de a-și da duhul, regretând amarnic și implorându-ne să le dăm un vaccin care din păcate în acea  fază nu mai ajută la absolut la nimic. Ne vine să urlăm pur și simplu pentru situația în care suntem.(…) Oamenii au avut posibilitatea, suntem una dintre țările care au avut cele mai multe vaccinuri. Nu putem să nu suferim când vedem că parcă au fost în van toate aceste eforturi, toate aceste posibilități. Și acum suntem mai rău decât oricine. Suntem coada și rușinea Europei.”, a declarat Dorel Săndesc la Realitatea Plus.