Semnal de alarmă în Europa. Prețurile la energia electrică înregistrează majorări fără precedent, potrivit Europa Press. Mai exact, potrivit sursei citate prețul mediu zilnic al energiei electrice pe piața angro va crește din nou miercuri în Spania la 189,9 euro pe megawatt oră (MWh).

De menționat este faptul că noua sumă reprezintă un nou record istoric, după cel atins acum 10 zile de 188,18 euro. Amintim faptul că această nouă majorare a prețului energiei electrice are loc în mijlocul unei creșteri a prețului tuturor materiilor prime legate de energie din întreaga lume. Atât gazul, petrolul, dar și cărbunele, s-au scmpit, ceea ce determină recurgerea la cele mai ieftine, dar cele mai poluante opțiuni, care declanșează simultan costuri cu certificatele CO2.

Făcând o comparație cu săptămâna trecută, prețul energiei electrice pe piața angro spaniolă a înlănțuit record după record, creșterea prețului este de 8,2%, în timp ce acum un an era de  48,35 euro, adică s-a consemnat o  creștere de 292%.

Astfel, potrivit sursei citate, cel mai mare preț din această miercuri va fi între orele 20:00 și 21:00, când va ajunge la 208,47 euro / MWh, în timp ce cel mai mic va fi înregistrat între 3:00 și 4:00, când se va tranzacționa la 167,01 euro.

Cele mai bune măsuri luate de Spania 

Trebuie menționat faptul că prețul energiei electrice din Spania și-a stabilit deja cele mai mari prețuri istorice atât în ​​iulie, cât și în august, iar septembrie va depăși ambele recorduri, până la o medie mai mare de 154 de euro în a noua lună a anului.

Pentru a veni în ajutorul cetățenilor în această perioadă dificilă, Guvernul a luat măsuri. A fost aprobat deja un plan care va limita temporar aceste creșteri, prin scăderea impozitelor și reducerea unor venituri extraordinare de la companiile de electricitate. Practi, majorările facturilor nu vor fi resimțite atât de mult de cetățeni.

Pe de altă parte, în contextul în care problema este una globală, tendința inflaționistă în toate tipurile de energie ar putea fi transferată industriei, provocând potențial presiune asupra activității sale sau transferul prețurilor către consumatori.

Sursa citată precizează că guvernul spaniol a luat unele dintre cele mai drastice măsuri. Printre acestea se numără reducerea TVA la 10%, suspendarea taxei de 7% la producerea energiei electrice, reducerea taxei la electricitate la 0,5% sau contribuția așteptată de 2.600 milioane euro de către companiile de electricitate din așa-numitele „beneficii căzute din cer” (beneficios caídos del cielo).

De menționat este faptul că facturile ridicate nu se vor opri aici. Executivul Spanion a anunțat deja că vor continua niveluri ridicate și creșteri fără precedent, cel puțin până în lun martie a anului viitor, urmând ca apoi acestea să scadă.