Temperaturile extreme vor ajunge și în România. Termometrele vor sări de 40 de grade Celsius

Se pare că ultimele zile ale lunii iulie și primele zile ale lui august vor aduce cea mai intensă caniculă din vara anului 2021. Potrivit severe-weather.com, meteorologii se așteaptă ca temperaturile să depășească 40 de grade Celsius și să se apropie de 45 de grade.

Luna iulie a adus o căldură severă în cea mai mare parte în sudul și sud-estul continentului european, în timp ce valurile de căldură semnificative au lipsit în vest.

Cele mai fierbinți temperaturi au fost observate în Marea Mediterană, peninsula Balcanică și Turcia, depășind uneori 40 grade Celsius. Cu toate acestea, în ultima vreme, un val de căldură s-a răspândit și în Marea Britanie și Irlanda, cunoscute pentru o vreme mai răcoroasă.

Motivul caniculei

Valul de caniculă cu care urmează să ne confruntăm este provocat de un blocaj la nivelul superior al consolidării înalte din regiunea mediteraneană în Peninsula Balcanică. Specialiștii spun că temperaturile vor fi extreme și că valul de căldură va persista cel puțin o săptămână. În zona de sud căldura ar putea persista mai mult.

În același timp, în partea de nord a continentului și central, și-a făcut apariția un nor masiv de praf saharian. Este de așteptat ca temperaturile maxime să ajungă până la 45 de grade Celsius în părți din peninsula Balcanică de sud, precum și în Italia și alte părți din sud-centrul Mediteranei.

Unde se va simți canicula

Specialiștii spun că anumite părți din Italia, Serbia, Macedonia de Nord, Albania, România, Bulgaria și Grecia sunt vizate de valul de caniculă uscată.

Masa de aer din timpul acestei canicule va rămâne destul de uscată și ar trebui, de asemenea, să crească potențialul de incendii în zonele sudice ale Europei, unde seceta este cea mai gravă. Valul de căldură va aduce după sine secetă și incendii.

Sursă foto: Dreamstime