Atacuri continue în Marea Arabiei! În timp ce Iranul neagă, dovezilă arată că minte

Iulian Fota, fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate, a vorbit la RFI despre acest subiect și a spus că Iranul este singura țară capabilă să facă așa ceva, chiar dacă neagă orice implicare.

”Nu văd nici o altă țară în afară de Iran capabilă să întreprindă astfel de acțiuni, astfel de atentate la siguranța cetățenilor Europei, la libertatea navigației. Aici, lucrurile sunt foarte clare. Întrebarea este ce înseamnă toate aceste lucruri. În primul rând, Iranul dorește să transmită un mesaj Israelului pentru că nu este o întâmplare că sunt atacate nave care au patroni israelieni. În al doilea rând, este o provocare și un răspuns, dacă vreți, la adresa Statelor Unite. Și aici cred că Iranul încearcă să se poziționeze cu anumite tactici de natură rusească față de Statele Unite.”, spune el.

”Provocare la adresa Europei”

Iulia Fota mai spune că Iranul a lansat o provocare la adresa Europei, luând în considerare că cei doi marinari care și-au pierdut viața în atacul de acum câteva zile erau europeni.

”Este și o provocare la adresa Europei, având în vedere că doi marinari europeni au fost uciși în atac. Iranul vrea să transmită că în zona respectivă el stabilește regulile de joc, el hotărăște cine trece în siguranță pe acolo și cine nu.”, conchide fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate.

Incidentele dintr-o astfel de zonă pot fi considerate un avertisment și pot duce la escaladarea lucrurilor către conflicte armate. Iulian Fota spune, întrebat cât de periculoase sunt aceste conflicte pentru pacea din regiune, că Occidentul trebuie să vine cu un răspuns pentru o problemă complicată.

”Vorbim despre una din cele trei zone cu volatilitate maximă în acest moment din întreaga lume. E clar că acolo ne putem aștepta la o escaladare, la o confruntare militară pe neașteptate oricând. Occidentul va trebui să vină cu un răspuns și are o dilemă complicată pentru că, dacă va da doar un răspuns diplomatic, aceasta va fi un răspuns slab.

Pe de altă parte, lucrurile nu e foarte clar că se vor opri aici. E posibil să nu fie doar Iranul implicat. Să nu uităm că recent Iranul a semnat un acord foarte important cu China, o altă țară care încearcă să testeze Occidentul și să îi testeze reacțiile.”, spune Iulian Fota.