Contractul Euronext la grâu, un preţ de referinţă în Europa, este definit ca grâul de panificaţie adecvat pentru producţia de pâine însă operatorii de pe piaţă susţin că criteriile actuale sunt prea scăzute pentru a îndeplini cerinţele unor clienţii importanţi la export.

Noile criterii de calitate vor introduce un conţinut minim de proteine de 11 procente şi un indicele de cădere (indicele Hagberg) de minimum 220 de secunde. În plus, cerinţele pentru greutate vor fi majorate la un minim de 76 de kilograme per hectolitru, a precizat Euronext.

Decizia Euronext vine după ce firmele Senalia şi Socomac, operatorii silozurilor prin care trece grâul tranzacţionat pe Euronext, au introdus deja noi criterii privind conţinutul de proteine şi indicele de cădere, în condiţiile în care o mare parte din recolta din 2014 afectată de ploaie nu a îndeplinit criteriile de calitate la export.

'Preferăm să avem criterii mai stricte pentru a fi siguri că toate contractele Euronext pot fi exportate cu uşurinţă', a declarat directorul pentru materii prime de la Euronext, Olivier Raevel.

Franţa a strâns în acest an o recoltă mare de grâu însă calitatea slabă a grâului a condus la scăderea cererii, în special din partea clienţilor internaţionali. În multe cazuri, grâul francez nu a îndeplinit cerinţele minime referitoare la un indice Hagberg de 230-240 de secunde cum solicită Algeria, cel mai important client pentru grâul francez, sau un indice Hagberg de minimum 200 de secunde cerut de Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu. În aceste condiţii, operatorii de silozuri Senalia şi Socomac au încetat să mai primească livrări de grâu pentru că scăderea cererii le-a umplut silozurile.

Mulţi operatori şi-au exprimat nemulţumirea că aceste modificări nu se vor aplica decât peste trei ani, iar potrivit unor surse, grupul bursier american CME Group pregăteşte pentru Europa un contract rival cu criterii de calitate şi mai mari decât cele ale Euronext.

SURSA: Agerpres