Potrivit unui comunicat al ASF, decizia se bazează pe concluziile unui raport de control privind activitatea și managementul financiar al Euroins, care a scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului.

De asemenea, Consiliul ASF a avut în vedere identificarea, pe baza situațiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de acționarii societății pentru luna octombrie a acestui an, în contextul cerințelor suplimentare de lichiditate și de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II. 

În cel mult 20 de zile de la data comunicării prezentei decizii, Consiliul de Administrație al Euroins are obligația de a depune la ASF planul de redresare care să includă atât o estimare a resurselor financiare cu care se intenționează corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cât și un program de stingere a datoriilor. De asemenea, Euroins va transmite lunar către ASF un raport privind stadiul realizării măsurilor pe care societatea și le va asuma prin planul de redresare.

"Decizia ASF constituie o măsură prudențială adoptată în scopul redresării financiare a societății și al restabilirii indicatorilor prudențiali. Euroins are în continuare dreptul de a desfășura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc), iar toate polițele deja emise rămân valabile până la data expirării", se arată în comunicatul citat.