Eurohold preia activele CEZ din Bulgaria, printr-o filială nou înființată, urmând să se concentreze și pe domeniul energiei, în plus de cel al asigurărilor.

Trebuie menționat că Eurohold deţine Euroins Insurance Group, unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări independente din regiunea Europei Centrale, de Est și Sud-Est.

Eurohold susține că are sprijinul băncilor globale de investiţii

Comisia de reglementare a energiei şi apei din Bulgaria a aprobat tranzacţia prin care grupul Eurohold Bulgaria achiziţionează filialele companiei CEZ Group din Bulgaria, informează marți un comunicat de presă.

Următoarea etapă a procesului de achiziţie va fi semnarea contractelor de finanţare şi transferul propriu-zis al acţiunilor.

Eurohold va finanţa achiziţia printr-o combinaţie de capital propriu şi capital împrumutat furnizat de băncile de investiţii.

“Am obţinut aprobări de la autorităţile de reglementare bulgare antitrust şi energetice, astfel încât să putem continua cu finanţarea şi finalizarea tranzacţiei.

Avem sprijinul băncilor globale de investiţii, care au o experienţă solidă în finanţarea unor astfel de tranzacţii.

Holdingul va deservi mai mult de 7 milioane de clienţi

După finalizarea achiziţiei, ne propune să dezvoltăm un furnizor regional important de asigurări şi servicii de utilităţi”, a declarat Vasil Stefanov, coordonatorul fuziunilor şi achiziţiilor la Eurohold Bulgaria.

Eurohold va achiziţiona filialele grupului CEZ din Bulgaria printr-o filială nou înfiinţată: Eastern European Electric Company B.V. (EEEC).

Acordul include achiziţionarea a şapte filiale ale Grupului CEZ în Bulgaria, inclusiv 67% din cea mai mare companie electrică – CEZ Distribution Bulgaria şi cel mai mare furnizor de energie electrică – CEZ Electro Bulgaria, precum şi 100% din acţiunile celui mai mare comerciant autorizat de energie electrică – CEZ Trade Bulgaria, precum şi CEZ Bulgaria, care coordonează şi administrează toate filialele CEZ Group din Bulgaria.

Prin achiziţionarea filialelor grupului CEZ în Bulgaria, Eurohold se va concentra pe dezvoltarea a două sectoare principale de activitate – asigurările şi energia. Activele şi veniturile totale ale holdingului vor depăşi 1,5 miliarde de euro, atât pe segmentul asigurărilor, cât şi pe cel al furnizării şi distribuţiei de energie. Holdingul va deservi mai mult de 7 milioane de clienţi şi va avea peste 6000 de angajaţi.

Eurohold Bulgaria este listată la bursele de la Sofia şi Varşovia

Eurohold Bulgaria operează în regiunea CEE/SEE/CSI şi este listată la bursele de la Sofia şi Varşovia.

Eurohold Bulgaria este activă în asigurări, leasing, vânzări de autoturisme, gestionarea activelor şi operaţiuni de investiţii.

Eurohold deţine Euroins Insurance Group (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări independente din regiunea CEE / SEE / CSI, care operează în 11 ţări şi deţine filiale în Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Ucraina, Georgia, Rusia şi Belarus.

Șapte companii implicate în tranzacție

La începutul acestui an, Comisia Europeană a aprobat preluarea de către fondul de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited a anumitor active care au legătură cu producţia şi distribuţia de electricitate din România, deţinute de grupul ceh CEZ.

Activele implicate în tranzacţie constau în şapte companii, inclusiv reţeaua de distribuţie a energiei electrice, furnizarea de electricitate şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fântânele – Cogealac.

Ondrej Safar, directorul general al CEZ România, estima că vânzarea operaţiunilor din România s-ar putea finaliza în prima jumătate a anului 2021, după obţinerea aprobărilor de la autoritatea de concurenţă de la Bruxelles şi de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). După această tranzacţie, grupul CEZ va rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie şi servicii energetice.