Negocierile în cadrul Grupului de la Bruxelles, format din Grecia şi Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, vor continua zilele acestea, pentru a se încerca ajungerea la un acord, care ar trebui 'să fie pus pe masă cel târziu la începutul lunii iunie', a precizat un oficial din zona euro.

Deşi organizarea şi structura discuţiilor s-au îmbunătăţit, nu s-a reuşit să se finalizeze niciunul dintre multiplele puncte aflate pe agenda discuţiilor.

'Suntem destul de departe de o situaţie în care să fie vizibil un acord final', a semnalat sursa citată, înaintea reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro, ce va avea loc luni şi la care se pare că nu va fi luată o decizie finală'.

Nici nu se aşteaptă, spre deosebire de tonul dur utilizat la reuniunea informală a Eurogrupului de la Riga, de acum două săptămâni, o dezbatere lungă sau controversată cu ministrul grec al Finanţelor, Yanis Varufakis.

Nu este exclusă publicarea unui comunicat în care miniştrii să ia notă de progresele înregistrate şi să încurajeze Grupul de la Bruxelles să continue să lucreze rapid pentru a ajunge la un acord, mai întâi la nivel tehnic şi, ulterior, politic.

Întârzierea negocierilor, care ar fi trebuit să se încheie pe 30 aprilie, conform calendarului stabilit iniţial, are loc în pofida urgentelor necesităţi de finanţare ale Greciei, care a plătit săptămâna aceasta FMI 200 milioane euro, dobânzi pentru creditele acordate.

Atena are o altă scadenţă marţi, când va trebui să plătească 760 milioane euro.

Plăţile cele mai mari vor trebui efectuate în iunie, iulie şi august, când sumele ce vor trebui plătite vor totaliza 21 miliarde euro.

AGERPRES