Federaţia europeană pentru comerţ, EuroCommerce, a depus o reclamaţie împotriva Visa Europe la Comisia Europeană, prin care protestează faţă de anumite comisioane facturate pentru utilizarea cardurilor companiei, transmite AFP.

Comisioanele contestate sunt cele datorate de băncile comercianţilor către cele ale cumpărătorilor, de câte ori aceştia efectuează plăţi prin carduri Visa.

Banca unei persoane care efectuează o plată prin card extrage suma datorată din contul acesteia, dar reţine şi comisioanele, înainte să transfere fondurile băncii comerciantului, care primeşte, în final, o sumă inferioară celei facturate în magazin.

EuroCommerce susţine că aceste comisioane încalcă legislaţia europeană şi că nu ar trebui să depăşească 0,01 euro pe tranzacţie.

În prezent, Visa reţine sume prea ridicate, reprezentând un anumit procent din valoarea tranzacţiei, potrivit federaţiei.

Din acest motiv, EuroCommerce cere Comisiei Europene să „rezolve acest nou caz într-o manieră similară cu cea a afacerii Mastercard, în 2007”.

Mastercard a fost obligată de autorităţile de la Bruxelles să reducă semnificativ comisioanele, pentru a evita o amendă.

CE a confirmat că a primit o reclamaţie din partea EuroCommerce, dar nu a precizat efectul acesteia asupra unei investigaţii aflate în curs.

Autorităţile de la Bruxelles au deschis, în martie 2008, o anchetă referitoare la comisioanele practicate de Visa, iar compania a fost pusă oficial sub acuzare, în aprilie 2009.

SURSA: Mediafax