Eurobank şi NBG trebuie să-şi majoreze capitalul cu 2,95 miliarde de euro şi, respectiv, 2,18 miliarde de euro, după testele de stres derulate de compania BlackRock Inc.

Vineri, al treilea grup bancar elen, Eurobank, a anunţat că, în perioada 25 – 29 aprilie, va emite acţiuni noi pentru a-şi majora capitalul cu 2,86 miliarde de euro. Săptămâna trecută, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) a angajat un consorţiu, condus de compania canadiană Fairfax, ca investitor de bază al ofertei Eurobank, în timp ce aproximativ 10% din noile acţiuni vor fi oferite unor investitori din Grecia.

Marţi, National Bank of Greece începe demersurile pentru emisiunea de obligaţiuni în urma căreia speră să obţină 750 de milioane de euro. Procesul se va finaliza joi, iar băncile care vor intermedia operaţiunea sunt Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs şi HSBC.

Succesul băncilor elene în obţinerea de fonduri de la investitori privaţi, în martie, arată că Guvernul de la Atena îşi poate îndeplini obiectivul de a reveni pe pieţele de obligaţiuni, a afirmat recent guvernatorul Băncii Centrale a Greciei (BoG), George Provopoulos, într-un interviu acordat Bloomberg.

Luna trecută, Piraeus şi Alpha Bank au obţinut aproape trei miliarde de euro (4,1 miliarde de dolari) pentru majorarea capitalului, majoritatea banilor venind de la investitorii străini. De asemenea, Piraeus a vândut bonduri pe trei ani de 500 milioane de euro, prima vânzare de obligaţiuni a unui creditor elen din 2009.

Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei a apreciat că instituţiile elene de creditare sunt acum printre cele mai bine capitalizate din Europa.

'Reducerea finanţării de la BCE va continua, deoarece băncile elene continuă să-şi recâştige accesul pe pieţele financiare', a afirmat oficialul elen.

'Cel mai probabil, băncile din Grecia nu vor trebui să utilizeze rezervele din Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), estimate la 11 miliarde de euro, iar banii ar putea fi folosiţi pentru reducerea deficitului public', a explicat Provopoulos.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei a fost alimentat cu 50 de miliarde de euro, bani proveniţi din programul de salvare convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. HFSF a fost înfiinţat pentru recapitalizarea principalelor bănci din Grecia şi acoperirea costului vânzării activelor care nu sunt considerate viabile.

Din cei 50 de miliarde de euro, Grecia a utilizat 25 miliarde de euro pentru întărirea celor mai mari bănci. Aproximativ 14 miliarde de euro au mers spre restructurarea băncilor mai mici. Nivelul datoriei Greciei este aproape de 180% din PIB, sau 326 miliarde de euro.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank). AGERPRES