‘Toţi observatorii exteriori vor ajunge la concluzia că euro şi politica de salvare a euro îi divizează pe europeni în acest moment. Este vorba despre divizare între state, dar şi în interiorul statelor, unde curente extremiste şi naţionaliste devin mai puternice. Nu este bine pentru pace. Per total, euro a fost contraproductiv’, a explicat Stiglitz.

‘Situaţia actuală este instabilă. Ea va conduce fie la o mai mare integrare, fie la mai puţină. Este posibil ca părinţii fondatori să fi fost îndreptăţiţi să vrea /crearea euro/, dar cu siguranţă că ei şi-au imaginat o evoluţie naturală spre o uniune politică şi nu spre o uniune forţată ca să evite un dezastru’, a adăugat acest reprezentant al curentului neokeynesian, recompensat cu distincţia Nobel în 2001.

Pe de altă parte, Joseph Stiglitz a salutat Premiul Nobel pentru Pace atribuit vineri Uniunii Europene. ‘UE a fost creată ca un proiect de pace şi a asigurat pacea în Europa. Drept urmare a meritat premiul’, a spus el. Dar, ‘UE nu este acelaşi lucru cu zona euro’, a ţinut să sublinieze Joseph Stiglitz.
SURSA: Agerpres