Clasamentul din acest an a fost o surpriză pentru toată lumea. Cel mai sigur automobil din lume, conform Euro NCAP, este  modelul chinez Qoros 3 Sedan.

Lansat la Salonul Auto de la Geneva, Qoros 3 Sedan a reuşit să obţina 15.8 puncte la impactul frontal, 8.0 puncte la impactul lateral cu o maşină, 7.4 puncte la impactul lateral cu un stâlp şi 3.2 puncte la impactul posterior. Astfel, automobilul chinezesc de clasa compactă a totalizat 34 de puncte la categoria Protecţia Adulţilor, ceea ce reprezintă 95% din punctajul maxim. De asemenea, noul Qoros 3 Sedan a adunat un total de 43 de puncte (87%) la categoria Protecţia Copiilor, 28 de puncte (77%) la categoria Protecţia Pietonilor şi 7 puncte (81%) la categoria Siguranţă Asistată.

Dacă cu câţiva ani în urmă maşinile chinezilor se făceau de ras la testele EuroNCAP, acum un model chinezesc este declarat cel mai sigur din lume. Cum este posibil? Ei bine, în cadrul companiei asiatice există o echipă de manageri europeni. Astfel, pentru Quoros lucrează Volker Steinwascher, fost director executiv şi vicepreşedinte al diviziei nord-americane Volkswagen, Gert Hildebrand, directorul de Design, care, în trecut, a ocupat poziţii în cadrul departamentelor de profil de la Opel, Volkswagen, SEAT, Mitsubishi şi MINI, Roger Malkusson, director executiv pe probleme de integrare, care a petrecut 20 de ani în echipa SAAB şi Klaus Schmidt, în trecut inginer-şef la BMW.

În topul celor mai sigure maşini din 2013 se mai regasesc Mazda6, Jeep Cherokee, Toyota Corolla, Skoda Octavia, Suzuki SX4 S-Cross şi Chevrolet Trax.
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/J9cakKinONA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>