Euro 2024 – Grupa E. Slovacia învinge cu 1-0 pe Belgia. România e lider

Slovacia a produs marea surpriză în Grupa E, de la Euro 2024, din care face parte și România, învingând favorita Belgia cu scorul de 1-0, într-un meci disputat la Frankfurt.

Meciul de pe Frankfurt Arena a început într-o atmosferă incendiară, cu galeriile celor două echipe încurajându-și gălăgios favoriții. Belgia, considerată favorita grupei, pornea cu prima șansă și părea că își respectă statutul de favorită în primele minute. A intrat tare pe teren și a amenințat imediat poarta lui Dubravka.

În minutul 3, Lukaku a fost găsit în centrul careului și a reluat spre poartă, dar portarul Slovaciei a respins. Trei minute mai târziu, cei doi s-au duelat din nou. Lukaku a scăpat singur spre poartă, dar Dubravka a ieșit la marginea careului și l-a forțat pe atacant să-și facă mingea prea lung, în lateral. Balonul a ajuns la Trossard, care, deși putea șuta, a preferat să centreze, iar Dubravka a reținut.

În minutul 7, Slovacia a dat lovitura după o greșeală a belgienilor. După o aruncare de la margine, Doku, din colțul terenului, a trimis mingea aiurea în centrul careului propriu, de unde Kucka a șutat. Portarul Casteels a respins în lateral, iar Ivan Schranz a marcat din prima, cu un șut la colțul scurt.

După gol, Slovacia a controlat jocul. Elevii lui Francesco Calzona nu s-au speriat de avantaj. Au continuat să-și facă jocul, au evoluat dezinvolt și aproape au făcut 2-0 în minutul 40, dar șutul din voleu al lui Lukas Haraslin, de la 14 metri, a fost respins în corner.

Până la finalul primei reprize, Belgia și-a mai ridicat fanii în picioare doar o dată. În minutul 41, Lukaku a fost angajat în adâncime, a preluat în careu, dar nu a mai putut șuta. Finalul celor 45 de minute a însemnat startul aplauzelor din partea fanilor slovaci și un cor de huiduieli din partea belgiană.

Belgienii i-au sufocat pe slovaci în căutarea egalării

De la vestiare, jucătorii belgieni au ieșit total schimbați și au jucat în startul reprizei secunde așa cum se așteptau fanii: acțiuni în viteză, pase, driblinguri și ocazii. Totuși, în primele minute ale părții secunde, belgienii au fost mereu blocați în ultimul moment. Fie de Dubravka, care a respins șuturile lui Lukaku (54) și Trossard (59), fie de VAR, care în minutul 56 a anulat pentru ofsaid golul lui Lukaku, validat inițial, fie de Hancko, care a scos de pe linie (63) șutul lui Bakayoko. În acest timp, Slovacia nu mai exista în atac.

După o cascadă de ocazii ale Belgiei, Slovacia a reușit să echilibreze jocul. A reușit să mai țină de minge, iar Dubravka s-a bucurat de câteva minute de liniște.

Ultimele 10 minute nu au adus o presiune uriașă din partea Belgiei. Jucătorii lui Tedesco au părut lipsiți de idei în atac, iar de la poarta slovacilor a fost pericol doar o dată, în minutul 86. Openda a avut o acțiune personală pe bandă, de unde a centrat perfect. Lukaku a trimis în poartă din mijlocul careului, dar s-a repetat scenariul de mai devreme. Golul, deși validat inițial, a fost anulat de VAR pentru un henț comis de Openda.

Clasamentul Grupei E

  1. România 1 1 0 0 3 – 0 3
  2. Slovacia 1 1 0 0 1 – 0 3
  3. Belgia 1 0 0 1 0 – 1 0
  4. Ucraina 1 0 0 1 0 – 3 0