Subscrierile Eureko Asigurări din poliţe de viaţă şi de sănătate vor scădea în acest an cu 7% faţă de 2009, când au totalizat 43,8 milioane de lei, evoluţie care se înscrie în tendinţa consemnată de rezultatele semestriale ale celor mai mulţi asigurători prezenţi pe aceste segmente de piaţă.

„La şase luni, Eureko Asigurări a subscris prime de 19,7 milioane de lei, din care asigurările de viaţă au contribuit cu 15,2 milioane de lei. Veniturile din poliţe de viaţă au scăzut cu 15%, iar cele de sănătate cu 8%, la 4,5 milioane de lei”, a declarat directorul general adjunct al companiei, Carmen Radu.

Ea a adăugat că, până la finele anului, asigurările de viaţă vor înregistra o reducere de 10%, în timp ce segmentul poliţelor de sănătate va consemna o contracţie de 5%. „Per total, primele subscrise de companie în acest an vor scădea cu 7%, sau chiar mai puţin, dacă vom finaliza cu succes negocierile privind reînnoirea spre finele anului a unor poliţe de sănătate pentru mai mulţi clienţi din zona business”, a spus Radu.

Piaţa asigurărilor de viaţă a avansat cu 3%

Reprezentantul Eureko a afirmat că piaţa asigurărilor de viaţă, în ansamblul ei, a avansat cu 3% la şase luni, evoluţie susţinută de rezultatele unei societăţi, BCR Asigurări de Viaţă, care a raportat o majorare a primelor de peste 80%.

„Dacă excludem acest asigurător, piaţa a scăzut cu 5% la şase luni şi această evoluţie se observă în rezultatele celor mai multe companii prezente pe segmentul asigurărilor de viaţă”, a arătat reprezentantul Eureko Asigurări.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor nu a dat publicităţii datele statistice privind rezultatele asigurătorilor la şase luni. Potrivit lui Carmen Radu, poliţele cu componentă investiţională (unit-linked) din portofoliul Eureko Asigurări au înregistrat o creştere de peste 60%, în timp ce poliţele tradiţionale au scăzut cu aproximativ 20% în privinţa primelor subscrise.

„Se observă o majorare a cererilor de reducere a primelor de asigurare din partea clienţilor aflaţi în dificultate financiară. În privinţa poliţelor de sănătate, vânzările noi şi reînnoirile sunt la nivelul anului 2009 şi se observă o scădere uşoară a contractelor de grup, pe fondul renunţării unor angajatori la acest timp de contracte din cauza situaţiei economice actuale”, a spus Radu.

Parte a grupului financiar olandez Eureko, subsidiara din România este unul dintre principalii jucători de pe piaţa asigurărilor de viaţă. În 2009, societatea a subscris prime de 52,01 milioane de lei, în scădere cu 35,3% faţă de anul precedent, pe fondul renunţării companiei la asigurările auto (RCA, CASCO).
Pierderile companiei au scăzut cu 27,1%, la 19 milioane de lei. La finele primului semestru, Eureko Asigurări a raportat pierderi de 12,4 milioane de lei, comparativ cu 14,1 milioane de lei în intervalul ianuarie-iunie 2009.