României i s-a făcut o nedreptate, atrage atenţia europarlamentarul Eugen Tomac, care afirmă că a primit o scrisoare din partea comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Comisarul Ylva Johansson a recunoscut că României i s-a făcut o mare nedreptate, anunţă Eugen Tomac

Comisarul european recunoaşte, în scrisoarea respectivă, României i-a fost făcută o mare nedreptate cu privire la aderarea la spaţiul Schengen şi subliniază că lucrează alătură de preşedinţia suedeză pentru ca ţara noastră să devină parte a spaţiului european de liberă circulaţie.

„Ieri am primit de la Comisia Europeană, din partea doamnei Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne, un răspuns prin care recunoaşte că României i s-a făcut o mare nedreptate şi că, evident, Comisia consideră că, în cel mai scurt timp, România trebuie să adere la spaţiul Schengen, insistând pe faptul că se lucrează cu preşedinţia suedeză pentru ca acest lucru să se întâmple”, a afirmat Eugen Tomac, europarlamentar şi preşedinte al PMP, vineri, 24 februarie.

Procesul deschis la CJUE, singura şansă se a mai intra în spaţiul Schengen?!

Totuşi, Eugen Tomac afirmă că nu este extrem de optimist cu privire la şansele ţării noastre, având în vedere că Austria şi Olanda nu par uşor de convins.

În acest condiţii, europarlamentarul afirmă că singura şansă reală ar fi contestaţia pe care a depus-o deja la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

„Personal, salut această poziţie optimistă a Comisiei Europene, dar, având în vedere evoluţia de până acum, mă declar destul de rezervat cu privire la succesul unui nou demers în ceea ce priveşte extinderea Schengen.

Mai ales luând în considerare poziţia celor două guverne exprimată în urmă cu o lună de zile. Acesta este şi motivul pentru care am contestat decizia la CJUE şi consider că, la acest moment, este singura şansă a României de intra în Schengen”, a declarat Eugen Tomac, prezent la Alba Iulia.

Reamintim că liderul PMP a deschis o acţiune împotriva Consiliului Uniunii Europene la CJUE, cu scopul de a constata nelegalitatea deciziei Consiliului JAI prin care a fost respinsă aderarea României la spaţiul Schengen.

Cât despre comisarul Ylva Johansson, aceasta s-a aflat vineri, 24 februarie, la Atena, iar în cadrul unei conferinţe de presă susţinute pe tema controlului frontierelor a afirmat că România şi Bulgaria ar trebui să fie primite în Schengen chiar în acest an, pentru a facilita schimbul de informații.

Ylva Johansson a explicat că UE trebuie să consolideze controalele privind vizele și securitatea la frontiere pentru a împiedica spionii ruși să intre în spațiul Schengen.