Fostul ministru de Finanțe în guvernarea PSD, Eugen Teodorovici, a prezentat în termeni extrem de critici așa-zisa victorie a Președintelui Klaus Iohannis la Bruxelles, în urma căreia României i-au fost alocate de către instituțiile europene aproape 80 de miliarde euro, pentru viitorul cadru financiar multianual.

De fapt, țara noastră a pierdut din alocările pe care la avea deja programate, câștigând în schimb ”dreptul” de a se împrumuta și mai mult, acuză Teodorovici.

”Un succes fals”

”Iohannis şi Orban îşi fac PR cu viitorul României! Un PR ieftin, de începători, din care înțelegem că … cine poate puțin, poate și mai puțin!

Rezultatul Summitului de la Bruxelles este o confirmare a ceea ce știam – depresia beției unui succes fals, inexistent cu care se laudă toți infumurații și aburiții de la guvernare, așa cum au făcut-o și cu ratingul de țară”, a scris marți Eugen Teodorovici pe Facebook.

”Am scris și ieri, chiar înainte de o decizie finală a Summitului, că România nu a existat și nu a contat, că președintele Iohannis NU a luptat pentru nimic, ci doar a bifat o oportunitate de imagine pentru sine și pentru căruța PNL pe care o trage cu greu în spate!

Este de neconceput, domnule Iohannis, să mergi la Bruxelles doar ca să te “dai în poze” cu liderii Europei și nu să reprezinți cu adevarat interesul țării tale! Da, președintele Iohannis a participat la negocieri DOAR cu prezența, fără agendă clară de negocieri pentru Romania!”, acuză fostul ministru.

”Este extrem de puțin”

”Ce NU a spus Iohannis este că toate statele au obținut fonduri din pachetul acesta important de relansare economică a Uniunii Europene în urma crizei provocate de coronavirus, care se ridică la o valoare totală 1.824 de miliarde euro, din care cea mai mare parte o reprezintă alocarea din cadrul financiar multianual de 1.074 miliarde euro și un fond suplimentar de redresare în valoare de 750 miliarde euro (cunoscut ca Next Generation EU), dar din care 390 de miliarde euro se vor aloca drept granturi și 360 de miliarde euro sub formă de împrumuturi.

Da, între cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, României i s-au alocat aproximativ 80 de miliarde euro (din care vreo 17 miliarde euro sub formă de împrumuturi), adică 4,38 %‼️ raportat la cele 1.824 de miliarde euro! Deci … mult, puțin?

Raportat la nevoile imense de dezvoltare ale României este FOARTE puțin, extrem de puțin, dar dacă ne gândim la capacitatea unui guvern laș și incompetent, este mult prea mult!”, susține Teodorovici.

”România a pierdut prin non-combat”

”Oricum, dacă toți vecinii noștri din Europa Centrală și de Est se declară mândri că au reușit să obțină câte ceva pentru țările lor din aceste negocieri, în afară de bani, repet, România este printre statele care au PIERDUT prin non-combat‼️

România, prin preș(edintele) Iohannis, s-a dus cu o geantă plină ca să se întoarcă cu ea goală!

România a PIERDUT din alocările pentru dezvoltare rurală, sănătate și cercetare, dar a “câștigat” dreptul de a se împrumuta și mai mult … aviz amatorilor și trădătorilor de țară!”, acuză el.

”Căci, în lipsă de viziune și patriotism, avem și noi ceva cu care ne putem lăuda: avem împăunații, faliții, habarniștii și trădătorii noștri, pe care suntem obligați să îi vedem zi de zi și să le ascultăm laudele serbede! Avem un Trio IOC – Iohannis, Orban şi “fantastik-ul habarnist de la Finanţe.

Pentru ei, un gând inspirat din cultura populară poloneză: lauda și varza au gust bun, dar umflă!”, a scris Eugen Teodorovici, în concluzie.