Banca Europeană de Investiţii lansează împrumuturi prin intermediul altor instituţii financiare pentru întreprinderi mici şi mijlocii din ţările estice vecine UE. Până acum, BEI a oferit aceste împrumuturi doar băncilor din Uniunea Europeană, celor din vestul balcanilor şi ţărilor pe cale de a deveni membre.

Decizia BEI de a-şi extinde arealul de acoperire vine ca răspuns unei cereri adresate la summitul Parteneriatului estic organizat la Praga în mai. Banca a declarat că această decizie completează acţiunile pe care deja le întreprind împreună cu alte instituţii financiare pentru a ajuta la stabilizarea economiei reale din centrul şi estul Europei. Philippe Maystadt, preşedintele BEI, speră ca primul împrumut să fie încheiat înainte de sfârşitul anului.

Angajament BEI, BM şi BERD

BEI împreună cu Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare s-au angajat în februarie să pună 24,5 miliarde de euro la dispoziţia sistemelor bancare şi economiei reale din Europa centrală şi de est. Din această sumă, BEI va furniza aproape jumătate, şi anume 11 miliarde de euro.

Maystadt a declarat că până acum au semnat împrumuturi în valoare de 6,3 miliarde de euro şi au dispensat în jur de 1,7 miliarde de euro în credite întreprinderilor mici şi mijlocii. Preşedintele BEI se aşteaptă să depăşească targetul de 11 miliarde de euro.

Sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Parteneriatul estic

Intervenţia BEI în ţările Parteneriatului estic s-a limitat până acum la sectoarele trasporturi, telecomunicaţii şi infrastructură de mediu. Parteneriatul a invitat BEI, BERD şi alte instituţii financiare internaţionale din regiune să pună bazele unei facilităţi pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Parteneriatul estic este un nou proiect de cooperare între UE şi Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Cu acordul unui mandat eliberat de Parlamentul european şi Consiliului de miniştri, BEI a putut întreprinde activităşi în toate ţările în afară de Belarus. Mandatul face disponibilă suma de 3,7 miliarde de euro pentru împrumuturi în perioada 2007-2013.

Noua facilitate va permite BEI să sprijine, prin intermediul băncilor partenere din regiune, investiţii în valoare de până la 25 de milioane de euro ale înreprinderilor mici şi mijlocii şi ale proiectelor energetice şi de mediu.