Estonienii pot,  în doar câteva minute, să completeze declarațiile de impozit, pot primi istoricul medical și pot înființa o firmă. Copiii învață programare cu mult înainte să îi izbească pubertatea. De 12 ani, estonienii pot vota direct online, de 17 se bucură de internet ca drept fundamental prin constituție și de 21 beneficiază de internet banking.

Mai mult, atacurile cibernetice ale rușilor nu au afectat serverele din Estonia. Singurele acțiuni care nu s-au mutat în online sunt căsătoria, divorțul și vânzarea de proprietăți fizice.

Estonia este cel mai mic stat baltic. Suprafața țării este de cinci ori mai mică decât a României. Populația este de 15 ori mai puțin numeroasă decât la noi. Este clădită pe un schelet comunist.

„Tehnologia este ieftină. Orice țară poate face asta – chiar și cea mai săracă țară poate să digitalizeze. Trebuie să ai tacticile legate de ce crezi că ar trebui să faci, să te duci cu ele la parlament pentru a primi legi care să îți permită să acționezi. Odată ce ai legile, trebuie să creezi reglementări pentru ele, pentru a funcționa. De asta este nevoie. E ieftin. Totul este foarte, foarte ieftin”, a spus Toomas Hendrik Ilves.